Annonse


Sakte lading er ikke tingen

Litium-ion-batteriene som sitter i mobiltelefoner, nettbrett, PC-er og de fleste andre elektroniske dingser vi omgir oss med, skal ikke lades sakte.

Stikk motsatt
Dette på tross av rådene som fagfolk har gitt så langt om å ikke stresse batteriene, men lade dem litt etter litt for at de skal vare lenge.

Et knippe forskerne fra høyt respekterte, amerikanske forskningsinstitusjoner som Massachusetts Institute of Technology (MIT), Sandia National Laboratories og Lawrence Berkeley National Laboratory har nå nemlig kommet til stikk motsatt konklusjon:

Intervallene er viktigst
Det har ingen betydning om batteriet sjokk-lades eller lades over tid.

Det som derimot har betydning, er om intervallene for lading er de samme hver gang.

Fra to til ti år
Regelmessige lading kan øke batterilevetiden dramatisk, hevder forskerne. Faktisk så lenge som åtte år i ekstreme tilfeller.

Et batteri som ved uregelmessig lading varer i to år, kan vare i hele ti år ved regelmessige lading.

Konkret vil det si at om du for eksempel lader mobilen din hver natt (noe svært mange gjør), så vil det være optimalt.

Sjokk-lading er OK
Samtidig viser forskningsresultatene at såkalt sjokk-lading med hjelpemidler som får batteriet på topp igjen etter få minutter, ikke skader batteriet slik mange har ment.

Men om du gjør dette, bør du vente til neste vanlige intervall med å lade igjen. Da er det likegyldig om du sjokklader eller langsom-lader.

Også mobilgiganten Samsungs egen forskningsinstitusjon Samsung Advanced Institute of Technology America står inne for konklusjonene i forskningsrapporten. 

Kilder:
Nature Materials Journal
Computerworld USA

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse