Annonse


Er denne appen rasistisk?

Liker du å rusle rundt på måfå i store, fremmede byer?

Lett å gå seg vill
Da kan du lett havne i et strøk der både lommeboka og andre eiendeler forsvinner. I verste fall kan du bli utsatt for vold også.

Dette er utgangspunktet for appen SketchFactor (foreløpig bare i USA-utgaven av iTunes, tilgjengelig i Google Play snart).

Basert på erfaringer
Appen varsler deg når du er på vei inn i et område der folk som har vært der tidligere mener det ikke er trygt å befinne seg.

Annonse
Varslingene er basert på andre brukeres erfaringer i byen, og SketchFactor håper på å bygge opp en database som nærmest kan fortelle deg kvartal for kvartal hvor det er trygt å gå og hvor du bør styre unna.

– Laget av hvite
Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Fredag var overskriften i USAs største rene nettavis Huffington Post: «Hvite folk lager app for å unngå..ahem…usikre områder».

Borgerrettsavisen ColorLines var enda krassere: «Vil du unngå svarte nabolag? Det finnes det en app for», var overskriften der.

Ironisk nok ble et TV-team fra kanalen WUSA9 selv utsatt for tyveri da de søndag skulle lage en reportasje om ett av strøkene som hadde fått spesielt negativ omtale i appen.

– Også varsling mot rasisme
Bak appen står de to Washington DC-beboerne Allison McGuire og Daniel Herrington.

De avviser på det mest bestemte at appen bidrar til mer rasisme.

– Sketchfactor er et verktøy for alle, overalt til enhver tid. Vi har rapporteringsmekanismer for rasistisk profilering, trakassering, dårlig belysning, øde områder, rare ting og hva som helst annet, sier de. 

Flere som ligner
Det har tidligere vært følere forsøk på å gjøre det samme som McGuire og Herrington.

Mest kjent er GhettoTracker, som måtte gi seg bare kort tid etter at den ble lansert i fjor høst.

Årsaken var samme typer reaksjoner som SketchFactor nå møtes med.

Synsing, ikke statistikk
Den gangen gikk kritikken mest på at appen baserte seg på tilfeldige brukerinntrykk og ikke tok hensyn til politiets kriminalitetsstatistikk for områdene som ble omtalt.

For mens den som blir utsatt for kriminalitet forståelig nok er opprørt, er det ikke sikkert at risikoen for andre som daglig befinner seg i strøket er spesielt høy.

Kilder:
SketchFactor.com
BBC
Huffington Post
ColorLines
Gawker.com

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse