Forsvarer sine borgere mot rettighetsorganisasjoner.
Forsvarer sine borgere mot rettighetsorganisasjoner.

Annonse


Putin utlover belønning til den som kan knekke Tor

Den russiske regjeringen utover en belønning på fire millioner rubler (om lag 689 000 norske kroner) til den som klarer å knekke det anonyme nettverket Tor.

Sett seg lei på dissident-gjemsel
Dette skriver nettstedet Global Voices.

President Vladimir Putin har tydeligvis sett seg lei på at mange russiske dissidenter og opposisjonelle bruker Tor for å skjule seg for myndighetene.

Utstrakt overvåking
Russiske myndigheter driver en utstrakt overvåking av nettet.

Annonse


Og selv om overvåkingen ikke kan måle seg med det kineserne holder på med, er blokkeringer av nettsteder og «uforklarlige» nedetider en del av hverdagen for russiske nettbrukere.

I dag ble det for øvrig kjent at Putin har untertegnet en omstridt lov som krever at alle tele- og nettdata om russiske borgere bare skal skal lagres i Russland.

Forsøkte å stoppe Tor
Anbudet fra russiske myndigheter kommer i kjølvannet av at den russiske etterretningsorganisasjonen FSB (tidligere KGB) prøvde å få den russiske nasjonalforsamlingen (Dumaen) til å vedta et forbud mot Tor.

Så langt har dette ikke lykkes ad demokratisk vei, og dermed må FSB finne en metode å knekke det stadig mer brukte nettverket.

Vanskelig oppgave
De fleste sikkerhetseksperter regner Tor-systemet som så godt som vanntett, og med unntak av en enkeltepisode der amerikanske myndigheter (CIA eller NSA) utnyttet hull i Firefox har ingen greid å trenge igjennom.

På den annen side er Russland full av IT-ekspertise, og noen av verdens fremste sikkerhetseksperter og krypteringsforskere kommer derfra.

Ikke fristende?
Uansett vil knekkingen nok være en formidabel oppgave. Muligens vil den være så omfattende at selv ikke en god (vestlig) årslønn vil friste en IT-ekspert i god jobb.

Det hører med til historien at det var det amerikanske militæret som først utviklet og tok i bruk Tor-teknologien, akkurat som de i sin tid gjorde med det vi i dag kjenner som Internett. Men som med Internett har det sivile samfunn nå tatt over Tor.

Også USA
Også amerikanske myndigheter holder Tor under oppsikt.

Tidligere i dag skrev vi om hvordan NSA bevisst overvåker folk som interesserer seg for Tor og andre løsninger som kan gi anonymitet.

Kilder:
Global Voices
Zakupki.gov.ru
The Register
Russia Today

 

Annonse