Annonse


Får tilbakebetalt TV-lisensen

Den 1. februar i fjor innførte det svenske kontoret for inndriving av kringkastingsavgift (Radiotjänst) avgift for mobil, nettbrett og PC/Mac i tillegg til TV.

Nå snur Radiotjänst.

Slutt på avgift -pengene tilbake
I en pressemelding forteller nå kontoret at de ikke bare vil slutte å kreve inn avgiften, men at de også vil gi de som har betalt slik avgift (altså de som ikke har TV, men som bare ser SVTs sendinger på mobil, PC eller nettbrett) pengene tilbake.

Årsaken er en dom som falt fredag i forrige uke.

Annonse
Nei på fredag, ja i dag
Sveriges Television betegnet fredag dommen som et hardt slag, og Radiotjänst sa kategorisk at det ikke ville bli snakk om å tilbakebetale noe som helst.

Nå har de altså snudd – og det så det monner.

– Kan ikke regnes som TV
Dommen slår klart fast at datamaskiner (et begrep som også omfatter mobiler og brett) ikke kan regnes som TV-mottakere, og at de dermed ikke er avgiftspliktige.

– Vi arbeider nå på spreng for å opprette en effektiv prosess for å håndtere tilbakebetalingene, skriver Radiotjänst.

Må sjekke hver enkelt
Tilbakebetalingen skjer ikke automatisk. Hver enkelt bruker må kontaktes. Dette fordi lisenskontoret ikke har noen oversikt over hvem som har hvilken type utstyr.

– Det er ikke registrert om det er en datamaskiner eller TV som er grunnlaget for avgiften, heter det i pressemeldingen.

Slik er det i Norge
I Norge slipper du i dag å betale NRK-lisens om du kan dokumentere at du bare ser TV på nettbrett, PC og mobil , men det kan komme til å endre seg.

I 2007 gjorde daværende kulturminister Trond Giske det klart at det foreløpig ikke vil bli aktuelt med NRK-lisens verken på PC eller mobil. Han utelukket imidlertid ikke at dette kunne bli aktuelt i fremtiden.

Vi går ut fra at han mente nettbrett også, selv om dette ennå ikke var kommet på markedet den gangen.

Ikke-seere kan søke
I et svar til Espen Andersen 26. mars 2009 opplyser Giske at NRK har endret praksis, og at det nå er åpnet for å slippe kringkastingsavgift dersom man kan dokumentere at man faktisk ikke kan eller har til hensikt å ta i mot signalene.

– Kan bli endringer
Samtidig skriver han at endringer kan komme, slik at avgiften i fremtiden også kan komme til å gjelde andre plattformer enn tradisjonell TV.

Den teknologiske utviklingen innebærer en økt risiko for omgåelse. Jeg vurderer derfor å fremme et forslag om hjemmel i kringkastingsloven for kontroll av abonnentregistre mot NRKs register over lisensbetalere. Et forslag om dette har tidligere vært på høring, heter det i brevet.

Kan bli lagt på is
Med den svenske dommen kan det tenkes at eventuelle norske planer om å utvide avgiftsområdet kan bli lagt på vent ytterligere noen år.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse