Annonse


– Fotballen er vår!

Fotball-VM i Brasil er mer enn kamper og demonstrasjoner.

Store summer
Det handler også om rettigheter til å overføre kampene. Og de rettighetene er det FIFA som vokter.

TV-selskaper som skal ha håp om å få overføre sendingene betaler store summer for det (TV2 og NRK deler på utgiftene her i landet).

Budrunder også på nett
I nettbransjen er kanskje ikke budrundene fullt så hete. Som i Norge er det som oftest de samme TV-kanalene som også får rett til å sende kampene på nett, mens det i andre markeder kan være TV-uavhengige nettaktører som får disse rettighetene.

Annonse


Uansett må de betale dyrt for det, og dermed sier det seg selv at FIFA misliker gratispassasjerer.

– Minst 12 pirat-strømmere
Og dem finnes det mange av. Ifølge Torrentfreak, et nettstedet som følger piratverdenen nøye, finnes det minst et dusin nettsteder som uten tillatelse fra FIFA overfører VM.

To av de mest kjente er First Row og Roja Directa. Bare disse to har til sammen millioner av seere akkurat nå, ifølge nettstedet.

Truer med rettslige skritt
FIFA sender nå ut brev til slike piratnettsteder med trusler om rettslige skritt dersom de ikke fjerner sendingene.

I brevet, som Torrentfreak har fått tilgang til, gjøres det klart at nettstedene vil bli holdt ansvarlig også for det brukerne måtte legge ut av VM-materiale.

– Brukerne, ikke vi
Flere av nettsted-eierne forsvarer seg nemlig med at de ikke har kontroll med hva brukerne strømmer via deres nettsteder.

Ofte stammer strømmene fra de regulære TV-sendingene. Det er som kjent en smal sak å overføre TV-bilder fra stua og videre ut på nettet, om man vil det.

Annonse