Annonse


Blokkerer du annonser?

AdBlock Plus, en av de aller mest populære nettleser-uvidelsene med mer enn 10 millioner Chrome-installasjoner, stjeler nettleser-ressursene dine.

Frigjør ikke ressurser
Man skulle jo tro at et verktøy som stripper nettsider for annonser frigjorde nettleserens ressurser, men dette viser seg å være et falsum.

Ikke bare legger utvidelsen beslag på mer minne enn om man ikke hadde brukt den, men den tar også i bruk CPU-en for å gjøre jobben sin.

Dette er spesielt et problem på bærbare som trolig får sin batterilevetid forringet som følge av dette.

Stjeler minne
Den svært så interessante avsløringen kommer fra Firefox-utvikler Nicholas Nethercote som har lagt frem sine testresultater vedrørende programvaren på sin egen blogg.

Det verste problemet, bortsett fra at AdBlock Plus stjeler 60 til 70 MB med minne fordi den kjører i bakgrunnen til enhver tid, er måten utvidelsen finner og blokkerer nettsideannonser på.

Derfor er det et problem
Utvidelsen implementerer nemlig et massivt CSS-stilark (4 MB per side) på hver eneste nettside du besøker, for å kvitte seg med annonsene.

Problemet er at det er en haug av iframes å finne på hver eneste nettside du besøker – iframes er i seg selv en egen nettside, og da sier det seg selv at det blir mye CSS-kode.

Eksempel: TechCrunch tar opp 194 MB RAM uten Adblock Plus. Med utvidelsen aktivert stiger dette tallet til 417 MB.

2 GB
Et annet mye mer ekstremt eksempel, er nettsiden VIM Color Scheme Test, som har hundrevis av iframes.

Uten ABP aktivert veier nettsiden et par hundre MB, men med utivdelsen aktivert tar den opp nesten 2 GB.

Nethercote nesten kun utvidelsen i Firefox, men Extremetech testet den i Chrome også, og endte opp med det samme resultatet.

Ved test av ITavisen.no (OS X, Chrome) så steg minnebruken med 30 MB med AdBlock Plus aktivert. 

Flash
Utvidelser som AdBlock Plus ble populære, ikke bare fordi endel nettsider innholder veldig mange annonser, men fordi mange annonser vises ved hjelp av en annen minne- og CPU-sulten plattform, nemlig Adobe Flash.

Ikke bare er Flash kjent for å bruke unødvendig mange CPU-sykluser, men den gjør så også når man ikke ser på nettsiden, for ikke å snakke om sikkerhetsproblemer og plutselige krasj av hele nettleseren.

Du finner utvidelser som kun blokkerer Flash-annonser til Chrome og Firefox, men til forskjell fra AdBlock Plus gjøres det med en teknikk som ikke legger beslag på minne og CPU-ressursene dine som AdBlock Plus gjør.

 

Kilder:
Mozilla Blogs
Extreme Tech

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse