Annonse


– Nå snur han

I forige uke vakte det debatt at Tom Wheeler – tidligere lobbyist for telebransjen og nå leder av det mektige amerikanske medie- og kommunikasjonstilsynet FCC (Federal Communications Comission) vil innføre regler som gir sterke aktører fortrinnsrett på nettet.

Har hørt på kritikken
Nå tyder alt på at han har hørt på motargumentene.

For ifølge Wall Street Journal (krever abonnement) vil Wheeler nå komme med et revidert forslag som ikke deler nettaktører inn i et a- og b- lag der sistenenvte kjører i krabbefeltet.

Ingen særavtaler for rikinger
Det nye forslaget skal inneholde formuleringer som ikke lenger gjør at Comcast og andre nettgiganter kan inngå særavtaler med for seksempel Netflix om betalt prioritering i nettet.

Annonse


Samtidig skal ifølge FCC-kilder avisa har snakket med vil FCC også åpne for debatt om et forbud mot å tilby ikke-betalende nettbrukere (her snakker vi om brukere i betydningen selskaper som er på nett) dårligere vilkår enn storkunder med velvokste lommebøker.

Foreslår ombudsmann
FCC forslår også ifølge avisen en ombudsmannsordning der selskaper som føler seg urettferdig behandlet av nettleverandørene kan klage.

Dersom Wall Street Journals opplysninger stemmer, vil det innebære en total snuoperasjon i USA i forhold til nettnøytraliteten.

Får store konsekvenser
En slik politikk vil etter alt å dømme ha konsekvenser for alle verdens nettbrukere, siden aktører som Google, Facebook og Netflix alle hører hjemme i USA.

Det er sterke politiske krefter som går inn for nettnøytriltetsprinsippet. EU har allerede vedtatt det, og USAs president Obama har flere ganger markert seg som en sterk tilhenger av prinsippet.

Klar Obama
I 2007 svarte han i 2007 dette i en spørrerunde på musikk-kanalen MTV:

– Svaret er ja. Jeg er en sterk støttespiller for nettnøytralitet.

 

 

Annonse


Annonse


Annonse