Annonse


Wimp utfordrer deg

I forbindelse med lanseringen av Wimp HiFi har selskapet lansert en lytte-test.

Hører du forskjell?
Det er på 
hifi-testen.no at de nå utfordrer deg: Hører du forskjell på det Wimp omtaler som «lossless» (FLAC/ALAC)-musikkfiler, og musikk i AAC 320 KBPS-format?

Det spilles av en rekke låter, og du velger det sporet du tror spilles av i tapsfritt format.

Les også: Nå har Wimp lossless-lydkvalitet.

Annonse


– Samme kvalitet som FLAC
«WiMP introduserer hifi-testen.no – en blindtest der besøkerne kan teste sitt lydanlegg og sin evne til å høre forskjell på komprimert og ukomprimert musikk.

Oppgaven er å høre på fem ulike låter og skille ut hva som er komprimert og hva som spilles i HiFi-kvalitet.

De komprimerte låtene spilles i AAC 320 kbps, som er den høyeste kvaliteten i WiMP Premium og tilsvarende det konkurrenter tilbyr.

Dette settes opp mot lossless-lyden i WiMP HiFi, som har samme kvalitet som CD-plater og spilles i FLAC-format», forklarer selskapet i pressemeldingen.

Den evigvarende debatten
«
Komprimert musikk svekker for eksempel trykket i bassen, detaljer i symbaler og gir lyden mindre rom», tipser de om på testnettsiden.

Debatten er til tider noe amper stemning på hifisentralen.no-forumet, hvor en rekke forum-deltagere mener at Wimp bløffer.

Ingen atypisk påstand i HiFi-kretser hvor personlige preferanser ofte starter heftige debatter, mens andre mener det er forskjell, men ingen store forskjeller:

«Min mening? Subtile forskjeller som for meg ikke er særlig viktige. HiFi er oppskrytt!», hevder trådstarter, mens en anonym meningsdeltager konkluderer med følgende:

«3 av 5, på jobb i et kontorlandskap med fredagsstemning og med Logitech UE6000 støykansellerende hodetelefoner.»

– 95 prosent hører ikke forskjell
Wimp Music-medarbeider, Pål Bråtelund, svarer i samme tråd en leser med kallenavnet «MatsGyver».

Sistnevnte er nemlig av den oppfatning at «Wimp har dratt en rask en her. Forskjellene mellom bra 320kbit/s og lossless skal ikke være like åpenbar dersom komprimeringen er gjort riktig.

Denne testen er verdiløs. Min påstand er at 95% ikke hadde hørt forskjell dersom testen hadde vært reell.»

Wimp Music:- Vi lurer ingen
Bråtelund ser seg nødt til å svare. Det er nemlig
Bråtelund selv som har hatt ansvaret for filene som blir brukt i testen: 

«Du skal få lov til å påstå hva du vil, men her er fakta. Hvordan kan jeg påberope meg fakta her? Vel, jeg lagde filene som er brukt i testen. Hvordan gjorde jeg det? Jeg tok filene som ligger inne som kilde levert fra plateselskapet til WiMP. 

Så sendte jeg filene gjennom en encoding til AAC 320 kbps. Deretter tok jeg AAC 320 kbps filene og gjorde disse om tilbake igjen til FLAC (men da med loss). Grunnen til at vi ville ha alt i FLAC var å gjøre A/B svitsjingen så smooth som mulig. Det er alt. 

Hvis noe, så er låtene typiske låter som mister dybde i lossy encoding.»

Bråtelund hevder at de ikke har tuklet med lydfilene, eller bedrevet «tuskentask»«Vi har ingen postprosessering i form av EQ eller kompresjon på vår output. Signalet sendes rett videre ut til internt eller eksternt lydkort.»

Hva kom du frem til?

Lyd-oppløsningen på de forskjellige tjenestene i det norske markedet. Hører du forskjell? (Ill.: Wimp)

 

Kilde:
Wimp pressemelding

Annonse