Patent dispute between Apple and Samsung continues

Annonse


Pengene betyr ingenting

(Kommentar:) Fredag ettermiddag falt dommen i den andre rettssaken mellom Apple og Samsung.

De fikk rett
Og for andre gang kan Apple og deres advokater tilfreds konstatere at de har fått gjennomslag for det de har ment hele tiden: At Samsung kopierer deres nettbrett og mobiltelefoner hemningsløst. (Den nyeste dommen gjelder bare iPhone 4, 4S og 5, samt iPod Touch 4. og 5. generasjon).

Økonomisk sett ble gevinsten liten. For mens Apple forlangte hele to milliarder dollar (om lag 12 milliarder kroner), fikk de bare 119 625 000 dollar (om lag 713 millioner kroner).

Småpenger for søkkrike aktører
Apple må på sin side betale lusne 160 000 dollar (om lag 951 000 kroner) for ett enkelt patent juryen mente de hatte stjålet fra Samsung. De krevde 6 millioner dollar (om lag 36 millioner kroner).

Annonse
De beskjedne pengebeløpene er noe begge selskaper sikkert kan leve godt med, søkkrike som de er.

Likevel en Apple-seier
Men for Apple har tre år med juridisk kamp likevel gitt uttelling. De har fått gjennomslag for at deres største og farligste konkurrent skamløst har stjålet deres ideer når det gjelder nettbrett og mobil.

Det de to dommene egentlig sier, er at det var Apple som utviklet smarttelefonen og nettbrettet slik vi kjenner produktene i dag.

– Vi har originalene
Det betyr naturligvis ikke at de var først med selve ideene eller konseptene (vi hadde nettbrett og smarttelefoner mens Apple fortsatt var en nisjebedrift for grafisk industri), men at de sto for videreutviklingen av unike funksjoner som gjorde at de ble masseprodukter.

Alle andre som forsøker å lage noe lignende, kopierer.

Må være mer forsiktige
For Samsungs del vil det mest av alt bety at de heretter vil være litt mer forsiktig med å legge seg tett opp til Apple, både når det gjelder funksjoner, design og teknologi.

Det vil de trolig klare. For Samsung har i likhet med Apple et betydelig forsknings og utviklingsmiljø.

For Apple er dette først og fremst en PR-seier. De er originalen, Samsung er kopien. Og hvis du utfordrer oss med produkter så ligner våre, så ses vi i retten.

Kundene gir blaffen
Personlig tror jeg kundene der ute gir mer eller mindre blaffen i slikt. De vil ha de billigste og beste produktene, uansett hvilket merke som står på dem.

Og det er slett ikke gitt at Apples posisjon som «dyrest, men best» vil stå seg i en tid da folk flest i verden får stadig mindre å rutte med.

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse