Annonse


– Jeg er ingen helt

– Jeg er ingen helt. Faktisk kunne jeg vært hvem som helst. Jeg kunne til og med vært den verste personen i hele verden, uten at det hadde hatt noen betydning. Det som teller her er saken. Hva slags Internett vi vil ha, hva slags regjering vi vil ha og hvilken relasjon det skal være mellom folket og regjeringen.

Kunne bevege seg
Dette sa blant annet varsleren Edward Snowden da han i natt norsk tid opptrådte via en såkalt telepresence-robot på TED-konferansen i Vancouver, Canada.

I motsetning til Snowdens opptreden på SXSW-messen i Austin, Texas i forrige uke, var både lyd og bilde denne gangen helt glassklart. Og ved hjelp av roboten kunne Snowden bevege seg rundt på scenen, omtrent som han virkelig var tilstede.

Hyllet av web-pappa
Webbens far Tim Berners-Lee kom også opp på scenen. Og han mente i motsetning til Snowden selv at Snowden er en helt.

Annonse
Unnskyldningen for den dårlige kvaliteten på SXSW var utallige proxy-ledd mellom Moskva og Austin, angivelig på grunn av faren for inngripen fra den amerikanske regjeringens siden.

Mindre frykt?
At frykten for dette skulle være mindre i Canada, virker umiddelbart noe underlig. Spesielt siden det før jul ble avslørt at Canada hadde hjulpet NSA med spionasje i 20 andre land.

I det 35 minutter lange intervjuet (se video under) med journalisten Chris Anderson berører Snowden en rekke emner.

Viktig påminnelse
Han lover – som så mange ganger før – at det kommer mer.

Og han avslutter med følgende påminnelse for de av oss som tror at personvern og sikkerhet bare kan skure:

– Rettighetene dine teller. Du vet aldri når du kan få bruk for dem.

Kilder:
TED
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse