Annonse


– De stjeler tusenvis av timer med hardt arbeid

– Det som kopieres fra oss er ikke bare design, men tusenvis på tusenvis av harde arbeidstimer. Det er rent tyveri.

Generelt grunnlag
Dette sier Apples mangeårige, legendariske sjefsdesigner Jonathan Ive (47) i et sjeldent intervju i The Sunday Times (krever betalt abonnement) i går.

Han vil ikke kommentere saken mot Samsung direkte, men sier han snakker på generelt grunnlag.

Sølvsmed-far
Han er oppriktig stolt av produktene Apple selger, og som han har mye av ansvaret for både utseendemessig og funksjonsmessig.

Annonse
Ives far var sølvsmed i London, og det er trolig fra ham Ive i tidlig alder plukket opp sansen for et pent og funksjonelt produkt.

– Køene er demonstrasjoner
– Vi omgir oss med anonyme, dårlig lagede produkter. Det er fristende tro at det er fordi folk som bruker dem ikke bryr seg, akkurat som folkene som lager dem. Men det vi i Apple har vist, er at folk faktisk bryr seg. Og det handler ikke bare om estetikk. De bryr seg om ting som er godt uttenkt og bra laget, sier Ive.

Interessant nok ser han de lange køene som danner seg utenfor Apple-butikkene hver gang et nytt produkt blir lanser som «demonstrasjoner mot tankeløshet og slurv».

Måneders arbeid
For å illustrere hvor mye arbeid som går inn i et Apple-produkt trekker han fram stativet den nye iMac-en står på (som for et utrent øye ikke skiller seg nevneverdig fra stativet den gamle iMac-en står på…).

Ive kan fortelle at bare denne detaljen tok måneder å utvikle. 

– Når du skjønner hvor ba du kan lage noe, så føles det som en fiasko om du ikke når opp. Og det gjelder uavhengig om folk faktisk klarer å se forskjellen, sier Ive.

 

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse