Annonse


– Stjal kollegas passord

Varsleren Edward Snowden har tidligere sagt at han selv var helt og holdent ansvarlig for avsløringen av hemmeligstemplede dokumenter fra etterretningsorganisasjonen NSA og at han verken lurte noen eller brukte noe annet enn sin egen tilgang.

Brukte kollegas passord
Nå påstår imidlertid NSA at han han brukte klareringen til en av de han jobbet sammen med for å tilegne seg informasjon.

Ifølge et internt NSA-skriv som TV-kanalen NBC News har fått tak i, brukte Snowden en kollegas passord for å komme inn i systemene.

Visste ikke om det
Kollegaen, som i likhet med Snowden var sivilt ansatt,  visste selv ikke at passordet ble brukt på denne måten.

Annonse
Men det er på det rene at han lånte ut sitt PKI (Public Key Infrastructure)-sertifikat til Snowden og dermed fikk passordet som ga ham adgang.

I dokumentet heter det blant annet:

Den 18. juni 2013 innrømte den sivilt ansatte NSA-medarbeideren overfor FBI-agenter at han lot Snowden bruke sitt PKI-sertifikat for å tilegne seg hemmeligstemplet informasjon fra NSAnet – informasjon han visste Snowden hadde blitt nektet tilgang til. På Snowdens forespørsel skrev den sivilt ansatte inn sitt PKI-passord på Snowdens dataterminal. Sivilisten visste ikke at Snowden var i stand til å fange opp passordet, noe som gjorde det mulig for han å få tilgang til ytterligere mengder informasjon. Sivlisten var ikke klar over at Snowden hadde til hensikt å  avsløre hemeligstemplet informasjon ulovlig. Likevel brøt han sikkerhetsreglene ved låne ut sitt PKI-sertifikat.

Har sagt opp
Selv om kollegaen ikke hadde anelse om hva Snowdens egentlige hensikt var, har han ifølge dokumentet tatt på seg ansvaret for det han har gjort og nylig sagt opp jobben sin i NSA.

Nektet i nettsamtale
I november i fjor publiserte nyhetsbyrået Reuters en rapport som antydet at Snowden kan ha fralurt mellom 20 og 25 av sine kolleger passordene deres.

Dette benektet Snowden i en nettsamtale 23. januar.

– Stjal ingen passord
– Tenkte du på dine kollegers privatliv da du stjal deres innloggings- og passord-informasjon? spurte en av deltakerne.

– Jeg stal aldri noen passord. Jeg lurte heller ikke en hel hær av kolleger, svarte Snowden.

Intervju sendt i går
Nå påstår altså NSA at i hvert fall én av kollegene var medansvarlig ved å låne ut informasjon som gjorde at Snowden fikk tilgang.

Et intervju med Edward Snowden fra den tyske TV-kanalen ARD som NRK sendte i går finner du HER.

Oppdatert 13/2-2013 kl. 11.15

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse