Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Edward Snowden bruke ingen sofistikerte metoder for å få tak i NSA-informasjonen. (Ill.: The Guardian/All Over Press)

Så enkelt var det

Snowden trengte ikke å hacke.

Edward Snowden var ingen er ingen sofistikert hacker som brukte finurlige, ugjennomtrengelige metoder for å få ta i sensitiv informasjon fra NSA.

Samme metode som Manning
Det sier etterretningskilder til  avisen New York Times.

Ifølge kildene brukte Snowden et helt vanlig «skrape»-verktøy av omtrent samme type som den varsleren Chelsea (tidl. Bradley) Manning skal ha brukt da han samlet inn og overlot hemmeligstemplet, militært materiale til Wikileaks.

Helt automatisk
Programmet Manning brukte heter «Wget», og er et velkjent verktøy for alle som driver med IT. Verktøyet Snowden brukte skal ha vært noe mer sofistikert, men skal ha virket på samme måte.

Prosessen med å innhøste informasjon ble med dette verktøyet fullstendig automatisert, og den som bruker det slipper å lete. Etterpå kan materialet analyseres i ro og mak.

Strengt ute – slapt inne
NSA har strenge sikkerhetsrutiner når det gjelder hvem som får slippe inn. 

Men opplysningene om Snowdens metoder viser at de derimot er svært slappe med sikkerheten når det gjelder de som allerede er autorisert til å være innenfor systemet.

Hadde full tilgang
Snowden, som først jobbet for Dell og deretter for Booz Allen Hamilton da han var inne i NSAs systemer på Hawaii, hadde full tilgang.

Via sitt eget – og muligens også andre NSA-ansattes passord – kunne han fritt bevege seg rundt i en enorme datamengden.

Ble konfrontert
Han kunne uten at noen stoppet ham sette opp skrapeprogrammet til å høste inn å lagre alle data, slik at han senere kunne ta det med seg ut og offentliggjøre det.

Ved ett tilfelle ble han imidlertid konfrontert med sine aktiviteter. Da forklarte han bare at det var nødvendig å ta full backup av data, og at han dermed måtte ha tillatelse til å flytte disse fra `en server til en annen.

Oppdatering på vei
Nye sikkerhetssystemer var imidlertid i ferd med å bli installert via en større oppdatering, men dette hadde ikke skjedd ennå.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om Snowden visste dette, og om han bevisst søkte seg til jobben på grunnlag av denne kunnskapen.

Stikkord: edward snowden, prism