Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kanadisk etterretning skal ha fulgt med på WiFi-nettet på flyplasser. (Ill.: Image Source/All Over Press)

Spionerte på flyplass-WiFi

Nye avsløringer fra Snowden.

Dokumenter som den kanadiske TV-kanalen CBC har fått tilgang til viser at passasjerer har blitt overvåket gjennom WiFi-nettet på flyplassen.

Fulgte med i dagevis
Data skal ha blitt samlet inn på en slik måte at agentene kunne følge passasjerens bevegelser i dagevis etterpå, lenge etter at de hadde forlatt flyplassen.

Dokomentene stammer fra varsleren Edward Snowden, som siden juni i fjor har foret internasjonal presse med en lang rekke avsløringer om amerikansk, britisk – og nå altså kanadisk etterretning.

Nekter plent
Ifølge dokumentene sto statlige, kanadiske etterretningsorganet CSEC (Communications Security Establishment Canda) bak overvåkingen.

Hvilke flyplasser i Canada det er snakk om går imidlertid ikke fram av dokumentene. Og både flyplassmyndighetene og de største private nettleverandørene nekter for at de skulle ha hjulpet CSEC med å snoke på passasjerene.

Bare trafikkdata
Det er ingen ting som tyder på at data på telefoner, nettbrett eller laptoper har blitt snappet opp. Snarere er det snakk om trafikkdata og sporing.

Hensikten skal ha vært å følge med på hvor de overvåkede passasjerene forflyttet seg.

Prøveprosjekt i 2012
Overvåkingen skal ha vært en del av et prøveprosjekt, en slags test der man skulle se hvor lett det er å spore opp mistenkelige personer via åpne, offentlige trådløse nett.

Testen skal ha foregått i løpet av en toukersperiode i 2012, men systemet som ble utprøvd skal i følge dokumentene nå være operativt.

Politisk oppvask
Saken har naturlig nok skapt politisk oppstyr i Canada. Politikere og personvernaktivister forsøker nå å få svar på om overvåkingen teknisk sett foregikk på kanadisk område, eller om den ble utført på den delen av flyplassen som ligger i internasjonalt område.

Det er også et åpent spørsmål om overvåkingen har rammet kanadiske borgere, eller om bare utlendinger har blitt berørt.

Om det første er tilfellet, vil det være i strid med kanadisk lov.

 

 

Stikkord: edward snowden, prism