Google selger Motorola

I mars 2011 ble det kjent at Google ville kjøpe Google Motorola Mobility for 12,5 milliarder dollar – om lag 67,5 milliarder norske kroner etter datidens kurs.

Selve kjøpet ble imidlertid gjennomført først i mai 2012.

Beholder patenter
Nå selger Google selskapet videre til den kinesiske IT/elektronikkgiganten Lenovo for 2,91 milliarder dollar  – om lag 18 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Det kan dermed se ut som et veritabelt billigsalg med et tap på 15 milliarder dollar. Likevel er det slik at Lenovo bare får med seg 2000 av Motorola-patentene, mens Google beholder de resterende 15 000.

Kan bli farlige for Samsung
Meldingen, som kom i natt norsk tid, slo ned som en bombe i Android-miljøet.

Årsaken er at Lenovo har store ambisjoner på mobilmarkedet. Og med Motorolas mobil-avdeling med på laget kan de nå komme til å bli en konkurrent å regne med for Samsung, LG, Sony og alle de andre der ute.

Får grep om USA
Det er også et poeng at kineserne nå etter alt å dømme vil storme inn på det amerikanske mobilmarkedet for alvor, samt at Google nå kan få lettere innpass på det kinesiske marekedet.

I motsetning til her i Europa har Motorola fortsatt en sterk posisjon i USA.

Vil bruke kreftene på innovasjon
– Lenovo har ekspertisen og historikken som kan gjøre Motorola Mobility til en aktør å regne med i Android-økosystemet. Dette trekket vil sette oss i Google i stand til å bruke kreftene våre på innovasjon innen Android-økosystemet, til glede for brukere over alt, sier Google-sjefen Larry Page i en pressemelding.

Oppdatert 30/1-2013 kl. 09:20.

Kilder:
Google
Foss Patents
​The Verge
CNet
BBC

Les også digi.no