Annonse


NSA spionerer på Angry Birds

Det var i juni i fjor at journalist Glen Greenwald og varsleren Edward Snowden, i samarbeid med en rekke store aviser, avslørte NSAs drakoniske PRISM-program.

Sier så lite som mulig
Siden den gang har lekkasjene ballet på seg, og høytstående menn innenfor amerikansk etterretning har flaut måttet innrømme at de spionerer på hele verden, inkludert Obamas statsledervenner, og som sagt: lekkasjene fortsetter, og involerer nå også en gjeng sinte fugler.

For nå kan de samme kildene avsløre at NSA i samarbeid med den britiske samarbeidspartneren GCHQ, utnytter mobil-apper, også spill, for å snappe opp personinformasjon – dette er informasjon som brukes i forbindelse med markedsføring.

Nekter for samarbeid
Det mest spesielle med denne saken er at etterretningsmiljøet bruker ekstremt populære spill som Angry Birds som finnes til både iOS og Android, for å sanke inn informasjon, for det samles nemlig inn svært mye informasjon om mobilen fra slike programmer – dette er informasjon som så sendes til utviklerne, men som selvsagt NSA og GCHQ kan hente på veien til utvikleren av spillet, Rovio.

Annonse


Selskapet nektet for at de visste noe om saken når de ble kontaktet av The Guardian. De benekter også at de samarbeider med NSA eller britiske GCHQ. Rovio holder til i Finland.

Svært personsensitivt
Alder, kjønn, stedsinformasjon og teknisk informasjon om mobilen kan hentes ut fra slik apper. Andre apper kan lekke informasjon relatert til personens seksuelle legning, og en ikke-navngitt-app skal til og med kunne avsløre svært detaljerte seksuelle preferanser.

I en av PowerPoint-arkene med tittelen «Golden Nugget!», datert mai 2010, beskriver NSA selv ser på som det perfekte sceneraio for å kartlegge en persons liv.

Eksempelet de bruker er hva de kan hente ut av informasjon når personen de er ute ette har lastet opp et bilde fra mobilen til et sosialt nettsamfunn.

Sletter, men…
I hovedsak er det slik at Facebook og Twitter fjerner metadata (EXIF-data, når det er snakk om bilder), før bildene publiseres på nett, men NSA kan, med sine avanserte systemer, stjele bildene så tidlig i prosessen at EXIF-dataene fortsatt ligger i bildene.

Ved hjelp av informasjon sanket fra slikt materiale kan NSA tegne seg opp et stort kart over en persons liv, inkludert alder, kjønn, postkode, sivilstatus (singel, gift, skilt, «swinger» osv.).

Også inntekt, etnisitet, seksuell legning, utdanningsnivå og hvor mange barn personen eventuelt har kan kartlegges.

Obama snakket ikke om dette
Uggent er dette også spesielt fordi Obama ikke snakket om metadata relatert til apper og sosiale medier, men lovte å se på hvordan NSA samler inn metadata fra amerikanske telefonsamtaler i sin tale om nettopp NSAs metoder.

Smartmobil-apper nevnte han altså ikke, og det er derfor godt mulig at dette er aktivtet NSA bedriver fortsatt, uten at noen har planer om å stoppe det.

The Guardian og deres partnere har ikke avslørt hvor mange brukere som er rammet av denne informasjonsinnsamlingen, og hvor mye av informasjonen som lagres.

President Barack Obama om etterretningsskandalen, 17. januar i år:

 

Kilde:
The Guardian

Annonse