Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ved første blikk ser det ut som et hvilket som helst kontor. Men det disse folkene holder på med, er overvåking. (Ill.: CBS News/60 Minutes)

Slik overvåker de deg

Vider NSA fra innsiden.

Det tradisjonsrike CBS News-programmet 60 Minutes satte i går søkelyset på den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (se video under denne artikkelen. Videoopptak og utskrift av hele programmet finner du HER).

NSA fra innsiden
Programmet avdekket dyp uenighet i NSAs ledelse om hva USA burde gjøre med varsleren Richard Snowden.

Men i tillegg kunne programmet for første gang vise hvordan NSA jobber fra innsiden, med blant annet detaljer om programvare og metoder.

– Skille ved 9/11
NSA har som oppgave å overvåke forhold i utlandet som kan påvirke USAs sikkerhet. På tross av den siste tidens avsløringer sier de selv at de ikke overvåker amerikanere. 

Likevel innrømmer NSA-sjefen Keith Alexander i programmet at det går et skille ved terroranslaget 11, september 2001.

«Den andre enden»
Etter denne hendelsen fikk NSA lov til å se «den andre enden» av kommunikasjon som foregår mellom folk som holder til i utlandet og folk som befinner seg på amerikansk jord.

I programmet viser NSA-ansatte blant annet fram programvaren de bruker for å overvåke kommunikasjon mellom pirater i Aden-bukta.

Overlates til FBI
Ofte kan ikke NSA bruke informasjonen direkte.

Dersom det dreier seg om amerikanske borgere, overlates informasjonen til FBI. De må i så fall etterforske saken videre og avdekke hvem det dreier seg om, hevder NSA.

Stikkord: edward snowden, prism