Annonse


– NSA bruker Google-cookies

At Google følger oss overalt er noe vi vet fra før. Men at amerikanske myndigheter bruker Googles verktøy for å følge med, visste vi ikke fra før (selv om vi nok kunne hatt mistanke etter alle avsløringene den siste tiden).

«Zoomer inn» mistenkte
Washington Post gjennom varsleren Edward Snowden har fått tilgang til dokumenter som viser at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA benytter Googles såkalte PREF-informasjonskapsler (cookies) til å «zoome inn» på folk de mistenker.

(En oversikt over de typene informasjonskapsler Google benytter finner du HER.)

Blånekter tilgang
Det har tidligere blitt hevdet at NSA har direkte tilgang til Googles data, på lik linje med brukerdata fra Facebook, MSN og Apple. 

Annonse


De store selskapene – Google inkludert – har imidlertid blånektet for dette.

Bruker annonsesystem
I oktober ble det avslørt at NSA bruker Googles cokkies for å se hvem som bruker det anonyme TOR-nettverket.

Washington Posts avsløringer tyder på at NSA på en eller annen måte klarer å «ri» Googles system for innhenting også av annen brukeraktivitet.

Det er dette systemet som gjør at annonser for et produkt du nylig kikket på plutselig kan dukket opp et helt annet sted, så lenge du er logget inn på din Google-konto.

Gir god oversikt
Google-systemet kartlegger dine surfevaner og skreddersyr annonsene du ser etter dette.

Om spioner har tilgang til samme system, kan de få en ganske god oversikt over hva du foretar deg på nettet.

Ikke persondata
I henhold til sine retningslinjer kobler Google imidlertid ikke brukerdata med person, og det er ingen ting i Snowden-dokumentene som tyder på at NSA klarer dette heller.

Googles informasjonskapsler følger bare nettleseren og avslører ikke hvem som bruker den. Men til gjengjeld klarer den å identifisere nettleseren nøyaktig.

Trenger mer informasjon
I klartekst vil dette si at annonsene vises i din nettleser, samtidig som verken annonsører eller Google vet at det er du som bruker nettleseren.

NSA trenger med andre ord tilleggsinformasjon dersom de skal finne ut hvem det er de har med å gjøre når de snoker via Google-systemet.

Skremt av bruken
Likevel er mange nå skremt over at statlige myndigheter uten tillatelse bruker verktøy som tilhører et kommersielt selskap for å overvåke dette selskapets kunder.

Google vil ikke kommentere saken, men henviser til at de sammen med Facebook, Microsoft Yahoo og flere andre har skrevet under på et opprop der de tar avstand fra NSAs virksomhet og ønsker nye lover som kan hindre slik aktivitet.

 

Annonse