Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Britisk politi er svært interessert i teknologi som kan stoppe biler i fart. (Bildet er tatt ved en annen anledning) (Ill.: REX/Stephen Simpson/All Over Press)

Slik kan de fjern-stoppe bilen din

– Ny og lovende teknologi, sier politiet.

Nå kan det snart bli slutt på biljakter.

Stoppes i fart
For om noen år kan kanskje politiet fjern-stoppe bilen din. (Les HER om hvordan politiet kan «pælme» en GPS-sender på biler for å spore dem opp).

Ifølge BBC har både britisk politi og forsvar vist interesse for teknologien som demonstreres i videoen under.

Lammer el-systemene
Teknologien – dette tilfellet levert av selskapet E2V (det er flere som visstnok holder på med lignende ting), stopper en bil i fart ved å lamme bilens elektroniske systemer.

Dette skjer ved at man sender slipper eller skyter en elektromagnetisk «bombe» mot bilen. Styrings- og bremsesystemene blir dermed så «forvirret» at bilen rett og slett stopper.

Kan stoppe fiendtlig kjøretøy
Det britiske forsvaret ser store muligheter i å for eksempel å kunne stoppe fiendtlige kjøretøy før de kommer nære nok til å gjøre skade.

Og politiet ser selvsagt muligheter til å stoppe banditter på rømmen, eller kanskje til og med stoppe en bil som passerer en kontroll i altfor høy fart – uten å nøye seg med å vinke den inn til siden.

– Dette har potensiale, men det er fortsatt veldig tidlig.

Under demonstrasjon av RF Safe-Stop brukte A2V et utvalg av brukte biler og motorsykler på en flyplass som ikke er i bruk.

Kontrollert nedbremsing
Først begynte varsellamper og visere på dashbordet å oppføre seg merkelig. Deretter stoppet kjøretøyene rolig og kontrollert før de rullet inn til siden.

Om det foregår like fredelig og kontrollert hele tiden, skal være usagt. Men så langt ser det i hvert fall mye mindre risikabelt ut enn spikermatter og skudd mot dekkene.

Her kan du se demonstrasjonen selv:

Stikkord: Bil, politi