Annonse


Endelig slipper du å snu USB-pluggen

I løpet av neste år får vi enda en ny standard for USB-plugger.

Dette går fram av en fersk pressemelding fra USB 3.0 Promotor Group.

Hallo, Type C!
Ifølge pressemeldingen heter den nye standarden «
Type C». Noen bilder av pluggene er ennå ikke offentliggjort, men det er på det rene at pluggen minner om dagens micro-USB (også kalt Micro-A).

Mens pluggen alltid er lik i den enden som skal inn i datamaskinen, er pluggene høyst ulike i den enden som vi setter inn i en mobil, et nettbrett eller en skriver.

Annonse


Fullt kaos
I rask rekkefølge nevner vi
Type A (den store, brede standardpluggen) Type B (den som sitter i skrivere mm), mini-B (vanlig i eksterne harddisker etc.), Micro A, Micro B og Micro AB (forekommer i ulike mobiltelefoner).

I tillegg kommer naturligvis Apples proprietære 30 pin og Lightning, samt det utall sære tilkoblinger som fantes på mobiltelefoner fra Nokia, Sony Ericsson og alle de andre før de endelig fikk bestemt seg for å følge samme USB-norm.

Samme i begge ender
Men nå blir det altså endelig slutt på virvaret, om USB-gruppa får det som den vil.

Det nye med Type C er nemlig at den kan snus begge veier. Det betyr at den når det gjelder dette blir som Apples Lightning-plugg.

Lov å håpe?
Men – som det heter – det fine med standarder er at det er så mange å velge mellom. Så noe reelt håp om at alt utstyr om et par år komme med Type C neste år har vi vel ikke.

I første omgang er standarden nå vedtatt. De endelige spesifikasjonene vil imidlertid ikke foreligge før ut i 2014, og det er foreløpig usikkert når de første Type C-produktene kommer på markedet.

Les også digi.no.