Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Iranske atominstallasjoner har flere ganger blitt angrepet av ormen Stuxnet. Nå er en ny variant av ormen under utvikling, hevder iranske kilder. Her anlegget for anrikning av uran i Natanz, 320 kilometer sør for Teheran. (Ill.: Getty Images/All Over Press)

– Ny Stuxnet-orm kommer

Det sier i hvert fall Iran.

Ormen Stuxnet lammet i 2010 Irans atomanlegg. Siden har nye varianter av den angrepet på ny.

– Utvikler ny variant
Opplysninger om hvor ormen stammet fra eller hvem som utviklet den ble aldri bekreftet, men det virker rimelig sikkert at den er utviklet i Israel og ble benyttet av amerikansk og muligens saudiarabisk etterretning til å ødelegge for det amerikanerne mener er forberedelser til produksjon av iranske atomvåpen.

Nå mener Iran at en ny variant av ormen er under utvikling, og at hensikten med denne er den samme som de forrige versjonene: Å ødelegge for de iranske atomanleggene, som de selv mener utelukkende har fredelige hensikter.

– Møte i Wien
Ifølge det iranske nyhetsbyrået FARS News Agency har Israel, Saudi-Arabia og USA på ny rottet seg sammen om å lage forbedret utgave.

De tre landene skal ha hatt et møte i Wien den 24. november i år der de diskuterte mulighetene for å lage en oppfølger som både var mer destruktiv og verre å oppdage enn forgjengeren.

Både Saudi-Arabias spionsjef Prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz Saud og Mossad-sjefen Tamir Bardo skal ifølge nyhetsburået ha vært tilstede på møtet.

Stikkord: stuxnet, virus