Annonse


Et nesten umulig valg

Hva skal vi si om iPad mini Retina som vi ikke allerede har sagt om iPad Air?

To like produkter som ikke er like
Det var nesten så vi droppa å skrive en fullverdig test av årets iPad mini. Vi har jo allerede anmeldt iPad Air, og som du har skjønt om du har lest vår førsteintrykk-sak av mini-en, har du fått med deg det viktigste.

Likevel synes vi det er på plass å skrive en fullverdig test med terningkast for å konkludere (selv om vi nå står i fare for å gjenta oss selv), og for å finne ut om det noe dårligere panelet i mini-en er nok til å fraråde kjøp.

Så når det er sagt er det lite som har forandret seg i forhold til vårt førsteinntrykk av 7,9 tommer-iPad-en. Spørsmålet du må stille deg er om du skal velge 7,9" eller 9,7" når skal du skal kjøpe et iOS-nettbrett.

Annonse


Som bevist i vår ytelsestest av mini og Air, er de mer eller mindre like kjappe: det skiller omtrent ett sekund på samtlige oppgaver (de har like mye RAM), og Air stikker derfor av med sieren grunnet en 100 Mhz kjappere CPU, men er altså snakk om svært små forskjeller, så det du må ta stilling til er størrelse.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

Les også: Så kjapp er iPad mini Retina i forhold til Air.

I bruk
Om man har en AIr og en mini liggende på stuebordet, og bare kjapt skal sjekke nyhets-overskriftene, chatte eller sende avgårde en epost, er begge produkter helt supre. Men likevel er det jo lettere å plukke opp mini-en, rett og slett fordi formfaktoren er så perfekt. 9,7" Air blir som en stor fjøl i forhold – en sexy en riktignok, men likevel en større dings.

Vi er fortsatt enige med oss selv i forhold til våre første inntrykk, at 7,9"-modellen er den de aller fleste bør velge om de ikke er kreative med Garageband eller Apples kontorpakke. Er du ofte på reisefot, eller bruker trang kollektivtransport, er mini-en helt klart å anbefale. Du vil kunne bruke den oppreist i en trang t-bane-vogn uten å være redd for å stikke den i ryggen på noen.

Dessuten har de like god LTE-støtte som storebror Air, noe som gjør den til en helt perfekt surfepartner på farten.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Et vanskelig valg
Har du allerede bestemt deg for å kjøpe en iPad i år, er valget veldig vanskelig. Vi lovte å komme nærmere en konklusjon i vår forhåndstitt, og vi tror vi er der.

Det som slår oss er hvor perfekt iPad mini-en er å holde i hånda. Den kan brukes med en hånd mens du gjør helt andre ting. Dette gjør den til en helt super reisepartner når vi samtidig vet at batterilevetiden ligger på 10 timer ved vanlig bruk (ikke ved tung gaming over lengre tid).

Men det er kun ved bruk av iPad mini Retina og iPad Air over lenger periode man får en følelse av de to produktene. Vi påpekte i vår forhåndstitt-sak at mini-en har et mindre fargepalett. Etter å ha brukt både Air og mini mye de siste dagene, ser vi også forskjellene bedre: Air leverer mer sprudlende farger, men man må ha brukt begge en god stund for å legge merke til det, og heller ikke da er det et så stort problem at man lar mini-en ligge.

Vi måtte bevisst trene øynene våre for å legge merke til forskjellene, men igjen: har du først lagt merke til at fargene hopper mer ut av skjermen til en Air, er tanken likevel noe vanskelig å legge fra seg.

Når det er sagt er ingen av disse produktene pro-produkter for fotografer, men konsumseringsprodukter for forbrukere, og derfor er det feil å legge for stor vekt på det. Men igjen: det er skuffende å se at Apple ikke har valgt et panel av bedre kvalitet. iPad mini Retina er tross alt hva vi omtaler som et premium-produkt, som alle andre Apple-produkter.

Det gjør valget mellom Air og mini om mulig enda litt vanskeligere. La oss derfor konkludere med følgende: er du fortsatt usikker, og tror at du ikke kommer til å dra med deg iPad-en overalt: gå for en Air. Da vil ikke fargeproblemet være noe problem lenger, du får enda litt mer kraft, og mer skjermareal å leke deg på, men husk også dette: Air er 800 kroner dyrere (WiFi, 16 GB).

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Prøv begge før du bestemmer deg
Ta opp mini-en, og man sitter der og lurer på hvordan de har klart å presse så mye kraft inn i et så lekkert og lite produkt. At panelet er mindre gjør at savnet av multitasking forsvinner mer enn når man bruker en på Air.

Plukk deretter opp en iPad Air, og bli imponert over at et så stort berøringspanel er huset i noe så tynt og lett. Begge imponerer, men på hver måte. Mens Air føles som en 13" bærbar i forhold til mini-en, er sistnevnte mer som en luksuriøs phablet med nok kraft til å konkurrere.

Tror du at det holder med 7,9", og har lyst til å spare 800 kroner (16 GB, WiFi) er det liten tvil om at iPad mini Retina er det beste nettbrettet du kan kjøpe akkurat nå, om du da ikke ha Android for å gjøre helt spesifikke oppgaver iPad ikke kan.

Det eneste som skiller disse to produktene er at Air-modellen har et noe mer sprudlende fargepalett, og at den er litt kjappere. MIni har dog høyere pikseltetthet noe som gir et litt skapere bilde, ligger enda bedre i hånda, og er lett å huske å ta med seg når man skal ut på tur.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Konklusjon
iPad mini Retina får en sterk femmer, grunnet litt større tvilsfaktorer enn iPad Air. iPad Air taper mest på at iOS 7 gir såpass få valg (i hovedsak deling), mens iPad mini Retina ikke bare har dette problemet, men et panel som ikke er like godt som storebroren. Faktisk er det likt iPad mini og iPad 2 når det kommer til fargespektrumet. Vi forventer at dette problemet er elimenert på neste års iPad mini.

Den henter seg likevel nesten helt inn grunnet en perfekt formfaktor, god ytelse og en skjerm som er svært skarp. Dessuten er den 800 kroner billigere.

Igjen: trenger du et nettbrett til surfing, apper og spill er iPad-modellene best grunnet det store biblioteket med innhold. Vi påpeker at det ikke var lett å konkludere i denne testen.

Likevel er vi veldig klar over at mange foretrekker Android fordi det er et mye mer åpent system, og derfor kan gjøre mer spesielle og spesifikke oppgaver. For alle andre er iPad-serien fortsatt et sikkert valg, og produkter man blir glad i.

Terningkast: 5.

Pluss:

* Sylskarpt panel
* Nydelig design, robust byggkvalitet
* App-utvalget
* Ytelse
* Perfekt formfaktor
* Lang batterilevetid
* God LTE-støtte

Minus:

* Ingen Touch ID (gjelder også iPad Air)
* Dårligere fargegjengivelse enn Air
* iOS 7 føles litt uferdig
* Kan ikke endre standardapper
* For få delingsmuligheter til sosiale medier

Panel-sammenligning iPad mini Retina vs. iPad Air Med forbehold om at skjermen du ser bildene på er riktig kalibrert (såvel som kameraet vi brukte). Bildene gir ikke et 100 prosent riktig bildet av hvordan panelene ser ut, så ta en titt selv i en butikk.

(Samtlige bilder er tatt med maks lysstyrke på begge produktene – høyreklikk og kopier bilde-URL for å se dem i original størrelse). 

iPad Air er på topp og på høyre side i alle bildene.

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

Annonse