Annonse


– Får tak i data FØR de blir kryptert

Det nytter ikke hvor mye Facebook, Google og Yahoo sier at de lagrer brukerinformasjon bak høye, krypterte murer.

Direkte tilgang
For NSA har nemlig tilgang til linjene der data flytter seg – direkte.

Dette hevder den seriøse, amerikanske storavisen New York Times.

En videreføring
I en bredt anlagt og detaljert artikkel beskriver de hvordan direkte tapping av hovedtelefonlinjer (det såkalte stamnettet) i inn og utland har en lang tradisjon i amerikansk etterretning, og at denne tradisjonen rett og slett er videreført inn i den digitale tidsalderen.

Annonse


Rett inn på hovedveien
Det betyr at NSA og muligens også andre etterretnings- og spionasjeorganisasjoner har direkte tilgang til den digitale hovedfartsåren der alle data må innom på sin vei fra avsender til mottaker.

Trenger ikke spørre
Med mindre disse dataene er kryptert (noe NSA også har ambisjoner om å knekke), vil NSA i utgangspunktet ha tilgang til alle da som forflytter seg i verden uten å spørre verken Facebook, Google eller andre aktører først.

Bakdøra ligger altså ikke hos de sosiale nettverkene, på mailserverne eller i operativsystemene, men rett og slett på selve veien, ifølge avisen.

Ikke første gang
Det er ikke første gang slike påstander blir framsatt. Allerede i 2006 rapporterte Wired-journalisten James Bamford at to israelske selskaper hjalp NSA med å koble seg inn på hovednettet til den amerikanske telegiganten AT&T.

 I juni i år skrev Business Insider at det store selskapet Verizon tillater NSA å koble seg på deres fibernett.

Får hjelp av britene
Og samme måned viste dokumenter fra Edward Snowden at det britiske svaret på NSA, GCHQ, kobler seg rett inn i fiberen. GCHQ har friere tøyler enn NSA i henhold til britisk lov, men i følge Snowden og den britiske avisen The Guardian gjøres data tilgjengelig også for amerikanerne.

Annonse