Annonse


Får direkte tilgang

Sverige nølte lenge med å innføre EUS datalagringsdirektivet. Så lenge at de til slutt ble ilagt EU-bot for å somle.

Trenger rettskjennelse
Men i mars i fjor ble direktivet endelig vedtatt i den svenske Riksdagen, i form av den såkalte IPRED-loven. Dermed var alt klart for å høste inn og lagre data om svenskenes bevegelser på nettet.

Det er imidlertid slik i Sverige som i Norge at det bare er politiet som kan innhente slike data. Politiet trenger imidlertid rettskjennelse for å kunne gjøre dette, noe som normalt innebærer at det foreligger begrunnet mistanke om en alvorlig forbrytelse.

Vekk med beskyttelsen?
Nå kan denne beskyttelsen falle, ifølge opplysninger som Sveriges Radios program Ekot kom med i går kveld.

Annonse


I radioprogrammet blir det avslørt at  den svenske politietterretningstjenesten Säpo (Säkerhetspolisen – tilsvarende norske PST) ligger i direkte forhandlinger med nettleverandørene om utlevering av data.

Automatisk datastrøm
Dette innebærer i praksis at Säpo vil kunne innhente opplysninger om svenske borgeres e-post, nettsurfing og telefonaktivitet uten de hindringer som øvrig lovgivning setter.

Det må likevel understrekes at dette kun gjelder data om nettaktiviteten, ikke innholdet i den. Med andre ord er det ikke slik at politiet uten videre kan lese e-posten eller finne ut hvilke nettsider folk har vært på.

Selskap bekrefter
Selskapet Maintrac i Linköping bekrefter overfor Sveriges Radio at at portingen av data fra dem til Säpo vil være automatisk og ikke innebære noen form for juridisk kontroll.

Maintracs administrerende direktør Tor Borrhed sier han følger intruksene fra myndighetene til punkt og prikke, og at systemet fungerer slik at politiet vil få svar med én gang de søker etter noe.

Vil ikke si hvilke
Også Säpo selv bekrefter at forhandlingene pågår. Men hvilke nettleverandører og mobilselskaper som er involvert vil de ikke svare på.

– Det er et spørsmål vi ikke kan gå inn på. Det er et forhandlingsspørsmål mellom oss og operatørene. Hvilke operatører som vi har tilkoblet kommer vi aldri til å svare på, sier Kurt Alasvara hos Säpo til Sveriges Radio.

Voldsom oppsikt
Saken har naturlig nok vakt voldsom oppsikt i vårt nabloand, og alle de store svenske avisene skriver i dag om avsløringene.

Saken settes også i sammenheng med den såkalte FRA-loven, som innebærer at svenske myndigheter kan overvåke datatrafikk i forsvarsøyemed.

– Det alle sa de ikke ville ha
Det er imildertid en forutsetning at overvåkingen ikke skal gjelde svenske medborgere.

– Dette innebærer at vi får det jeg vil kalle signalspaning mot innenlandsk svensk trafikk. Det var noe alle sa de ikke ville ha da vi diskuterte FRA-loven, sier doktor i folkerett Mark Klamberg ved Uppsala-universitetet til Aftonbladet.

Kilder:
Sveriges Radio
Expressen
Aftonbladet
Dagens Nyheter

 

Annonse