Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nå er nok ikke sjansen stor for at man blir brukt i reklame, men det er mange som ikke synes noe om Googles måte å tjene penger på. (Ill.: ITavisen.no)

Ansiktet ditt kan bli Google-reklame

Slik stopper du det.

Fredag forrige uke varslet Google endringer i brukeravtalen på sine tjenester.

Du kan bil reklame
Du la kanskje merke til at selskapet ville informere deg om de nye vilkårene. Har du ikke lest dem enda, kan vi oppsummere kort for deg: Google vil gjerne ha lov til å bruke Google konto-bildet, og/eller navnet ditt i reklame, om du da ikke velger å si nei takk.

Selv om det er lov å si ifra at man ikke ønsker dette, synes mange brukere svært lite om slikt, spesielt fordi Google tidligere har hatt et rykte på seg som et selskap som skal være på kundenes side. Mange har derfor endret sitt Google-profilbilde, som også vises i Google+, til et bilde av Google-sjef Eric Schmidt.

Trer i kraft 11. november
Uansett er Google relativt tidlig ute med å informere om endringene, for de trår ikke i kraft før 11. november. Det er såre enkelt om man ikke ønsker å være reklame:

Besøk denne siden, og deaktiver «Basert på aktiviteten min kan Google vise navnet og profilbildet mitt i delte anbefalinger som vises i annonser».

Slik fungerer det
Slik fungerer annonseringsdelen i det nye programmet:

​«Med innstillingen nedenfor kan du begrense bruken av navnet og bildet ditt i delte anbefalinger i annonser. Den gjelder bare for handlinger som Google viser inne i annonser.

I «Summertime Spas»-eksemplet over ser du en delt anbefaling som vises i en annonse på Google Søk. Hvis du endrer denne innstillingen, får det ikke innvirkning på hvordan navnet og bildet ditt kan se ut i delte anbefalinger som ikke forekommer i annonser – for eksempel når du deler en musikkanbefaling som vises i Play Butikk. 

Du kan begrense synligheten for aktiviteter utenfor annonser ved å slette aktivitetene eller endre synlighetsinnstillingene for dem.»

Dette er delte anbefalinger
Slik oppsummerer Google funksjonen «delte anbefalinger»:

* «Du bestemmer: Innholdet ditt blir bare delt når du velger det, og delte anbefalinger påvirker ikke hvem som kan se innholdet ditt eller aktiviteten din.»

* «For at vennene dine og andre skal få hjelp med å finne bra ting på nettet, kan det hende at aktivitetene dine (for eksempel anmeldelser, +1, folk eller sider du følger, delinger osv.) brukes sammen med navnet ditt og bildet ditt i reklame eller andre kommersielle sammenhenger.»

* «Når det gjelder delte anbefalinger i annonser, kan du velge om navnet og bildet ditt skal kunne brukes for å hjelpe vennene dine å finne favorittingene dine (og styre unna ting du ikke liker) – du kan angi dette ved hjelp av innstillingene nederst på denne siden.»

* «Navnet og bildet som vises i delte anbefalinger, er det offentlige profilnavnet og -bildet du har valgt på Google+.»

Delte anbefalinger. (Ill.: ITavisen.no)

Kilde:
Cnet

Stikkord: Google, reklame