Annonse


Plutselig slapp han ut

I begynnelsen av august skrev vi om virusmakeren Deniss Calovskis, som satt fengslet i Latvia og risikerte fengsel i 60 år dersom han ble utlevert til USA.

Plutselig fri
Nå er Calovskis av nærmest uforklarlige årsaker en fri mann, skriver Wall Street Journal (krever abonnement).

Ifølge Calovskis' advokat  Saulvedis Varpins kom løslatelsen helt ut av det blå, og uten noen form for begrunnelse.

– Det er som i en amerikansk film der fangevokteren plutselig sier «du kan gå nå», sier Varpins.

Annonse


Blokkert av domstol
Latvia sa først nei til å utlevere Calovskis, men ble for to måneder enige med amerikanske myndigheter om å utlevere ham likevel.

Men så grep den europeiske menneskerettighetsdomstolen inn og stoppet utleveringen. Dermed havnet latviske myndigheter i en skvis.

Best å glemme
Trolig har løsningen blir å bare slippe ham og glemme hele saken.

– Vilkårene for fengsling i påvente av utleveringen eksisterer ikke lenger, sier pressesekretær Aiga Senberga ved den latviske statsadvokatens kontor.

Utspekulert virus
Calovskis ble dømt for å ha stått bak det fryktede Gozi-viruset, som fortsatt herjer verdens datamaskiner og som er en såkalt Man in the Browser-trojaner.

Viruset ble først oppdaget i 2005 og har i likhet med annen skadevare kommet i stadig nye og mer utspekulerte versjoner.

Lurer i nettleseren
Det brukes primært til å fralure brukere sensitiv informasjon de skriver inn i felt i nettleseren.

Den amerikanske regjeringen regner med at viruset har infisert over 1 million maskiner på verdensbasis og 40 000 i USA. Andre kilder oppgir 100 000 totalt og 25 000 i USA.

Tre tatt i saken
I tillegg til Calovskis er også russeren Nikita Kuzmin og rumeren Mihai Ionut Paunescu. Kuzmin ble arrestert i Claifornia i november 2010, mens Paunescu ble pågrepet i hjemlandet like før jul i fjor.

Ifølge amerikanske myndigheter var det Kuzmin som laget trojaneren, mens Calovski hjalp til. Paunescu drev serverne som ble brukt til svindelen, fra Romania.

Skal ha stjålet 300 millioner
Til sammen skal de tre ha medvirket til å stjele 50 millioner dollar (om lag 300 millioner norske kroner).

Mens Kuzmin erkjenner straffskyld, benekter Calovskis enhver befatning med saken. Paunescu sitter fortsatt fengslet i Romania, og hans juridiske status er ikke avklart.

Kan også gå fri
Ifølge det rumenske nettstedet Mediafax er Paunescu i likhet med Calovskis begjært utlevert til USA. Men rumenske myndigheter har i likhet med de latviske ventet med å utlevere.

Også i  denne saken kan resultatet bli løslatelse, siden menneskerettighetsdomstolens avgjørelse etter alt å dømme også blokkerer for utlevering fra Romania.

 

 

Annonse