Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Super-roboten T-1000 (her i leke-utgave) blir neppe virkelighet med det første. Men metallteknologien er allerede en realitet i laboratoriet.

Snart blir dette mulig

Flytende metall kan formes titusener av ganger.

I science fiction-klassikeren «Terminator 2: Judgement Day» omformer superroboten T-1000 seg til en rekke ulike metallutgaver av seg selv.

Nytt metall
Roboten er laget av et supermetall som kan formes til nær sagt alt mulig, og som samler seg igjen dersom det ødelegges.

Nå har forskere ved University of Minnesota utviklet en helt ny form for metall som ser ut til å komme nær opp til de egenskapene vi ser i filmen.

Kjent siden 1890
Metallet tilhører typen Martensittsom har vært kjent helt siden 1890-tallet.

Men denne varianten har helt spesielle egenskaper som lover svært godt for bruk i framtidige, krevende metallkonstruksjoner der fleksibilitet er viktig.

Endrer form uten å bli dårligere
I en artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature beskriver forskerne Xintao Song, Xian Chen, Vivekanand Dabade, Thomas W. Shield og Richard D. James hvordan metallet kan endre form titusener av ganger med oppvarming av avkjøling, uten å ødelegges eller få dårligere egenskaper enn det hadde før endringen.

– Kan brukes til batterilading
– Det største framskrittet er at vi endringene kan gjøres reversible. Dette kan brukes i mange situasjoner. For eksempel kan du lage enheter som forvandler varme til elektrisitet på direkten. Man kan for eksempel bruke spillvarme fra datamaskiner og mobiltelefoner til å lade batteriene og gjøre dem mer effektive, forklarer professor Richard James til 
BBC.

Stikkord: forskning