Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iOS 7 fungerer utmerket på en noe tilårskommen telefon som iPhone 4. (Ill.: Per Ervland)

iOS 7 på «steinaldertelefon»

Slik virker oppdateringen på iPhone 4.

Det er liten tvil om at iOS7 er skreddersydd for iPhone 5 og etterfølgerne som kommer snart.

Aller eldst
Men hvordan virker oppdateringen av Apples mobile OS på en telefon som er den aller eldste i rekka av støttete enheter?

Vi installerte iOS 7 på en iPhone 4 for å se.

Selve installasjonsprosessen forløp uten problemer, og etter en halvtimes tid kom telefonen opp igjen med helt nytt utseende.

Minimalisme
Man kan si hva man vil om nettopp dette utseendet. Etter min mening ser telefonen rett og slett mer gammeldags ut. Jeg ville ha trodd at Apple skulle bli mer maksimalistiske, med 3D-ikoner og «bølger i vann»-effekter. Men det er kanskje nettopp dette som er gammeldags?

Etter hvert lærer vi å sette pris på Apples nye «mindre er mer»-prinsipp. For ja, den gamle arbeidshesten av en telefon som vi til og med har satt uoriginalt glass på etter et stygt fall i fjor sommer har faktisk blitt betydelig kjappere.

Mindre fett
Det virker som om den trives godt med å ha blitt kvitt alt fettet, så å si. Apper starter raskere, skjermbilder oppdaterer seg på kortere tid. Jeg opplevde tidligere både med denne telefonen og andre iOS-enheter at enkelte nettsteder fikk Chrome og (i mindre grad) Safari til å krasje, men en test med de samme nettstdene tyder på at denne feilen nå er forsvunnet.

Vi ser en tydelig forbedring i apper som Zinio (digitale magasiner) og Kindle (bøker fra Amazon). Disse framsto tidligere som altfor mye mat å tygge for iPhone 4, noe som ble verre for hver nye versjon. Nå er de oppe på en blunk, og den lange listen med titler som før tok litt tid å generere materialeserer seg nå med én gang.

Rydd opp, Apple!
Det finnes ting vi ikke liker også, uten at det på noe vis er relatert til telefonen.

For eksempel kunne Apple godt ha kostet på seg en «rydd opp»-funksjon som organiserte appene alfabetisk eller etter graden av bruk. Og enda verre: Apple lagde et salig rot i mitt system etter oppdateringen. Apple hadde spredt dem for alle vinder, til dels med store hull i på hver side som krever mye tommelbruk (eller en runde i iTunes når man kommer hjem, med laaang synketid) for å fikse.

Dette får du ikke
Det er forøvrig noen funksjoner du ikke får når du installerer iOS 7 på en gammel telefon. Fildelingsappen AirDrop fungerer for eksempel bare på iPhone 5, fjerde generasjon iPad, femte genersjon iPod Touch og iPad mini.

Bildeprogrammets filtereffekter virker på alle modeller, mens bare iPhone 5 og iPod Touch (fremdeles 5. generasjon)  støtter slike effekter mens du tar bildene.

Hakker litt
I sammenligningen med en iPhone 5 ser vi tydelig at «lampeåndeffekten» med ikoner og apper som hopper på plass ikke går så sømløst på den gamle telefonen. Det hakker, og det ser ikke så veldig elegant ut når du stenger og åpner ting.

Og skrivebordsbildet beveger seg ikke når du beveger telefonen (gyro-effekt), slik tilfellet er med iPhone 5 og iPad.

Men pytt, jeg har fått en bedre telefon enn jeg hadde, uten å betale en krone for det. Så egentlig: Hurra!

Stikkord: ios 7, iphone 4