Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det var trengsel ved bordet der Samsungs smartklokke lå. (Ill.: Tore Neset/ITavisen)

Hva er det de glor på?

Sjekk bildene fra IFA-messen i Berlin.

BERLIN (ITAvisen.no): Samsung tjuvåpnet allerede onsdag i forrige uke med sin høyprofilerte utpakking av smartklokka Galaxy Gear og de nye hybridbrettene Note 3 og 10.1 (2014).

Egen Samsung-hall
Men først fredag åpnet messen offisielt, og vi tok en snartur ned til Berlin for å sjekke ut hva elektronikkprodusentene hadde å by på å år.

Størst oppmerksomhet knyttet det seg naturlig nok til Samsung, som også i år hadde hele hall 20 for seg selv. Selskapet satser svært mye på Europas største messe i sitt lag.

Preger byen
De dominerer ikke bare messeområdet, men også store deler av området rundt Bahnhof Zoo – den mest sentrale delen av Berlin.

Her hadde de skrevet inn budskap på fortauet, satt opp et eget telt og en scene med aktuelle tyske artister som underholdere. 

I den gigantiske elektronikksjappa Saturn i Europa-senteret er det både Samsung-kaffebar og stor ekstrautstilling av nye Samsung-produkter i god avstand fra både Sony og Apple-hyllene.

Kø for klokka
Og på messen var det nesten ikke mulig å komme til ved Galaxy Gear-standen. Noe roligere var det ved Galaxy Note-bordet, men også her var trengselen stor.

Vi fikk om sider albuet oss til å prøve klokka. Det første som slo oss var knappen på siden. Den måtte brukes hele tiden, for før visste ordet av det gikk skjermen i svart. Klokka er gyro-styrt, slik at den skal vise tiden når du løfter armen. Unntaket er når du går. Da forblir skjermen mørk..

Hvor mye er klokka?
Vi kunne likevel ikke helt skjønne hvorfor ikke klokka i det minste kunne vise tiden konstant, slik andre smartklokker kan. Men nei. Her er det bare én type skjerm, og den bruker for mye strøm. Skjermen må altså være mest mulig av for at Samsungs 25-timers spesifikasjon skal nås.

Nå skal det sies at poenget med denne dingsen er kommunikasjon med mobil (foreløpig bare med Galaxy Note 3 og 10.1. Men støtte for Galaxy S4, S3 og Note 2 kommer. Har du en annen Android enn Galaxy eller – måtte Guid forby – en iPhone, da kan du altså glemme dette produktet.

Imponerende Sony
Mer imponert var vi over Sonys nye topptelefon Z1. Selv om det i og for seg dreier seg om en standardtelefon, snakker vi om  en skjerm av en annen verden, den raskeste mobilprosessoren i historien så langt, og et ekstremt bra kamera. Batterikapasiteten er også i særklasse. Og ja, den er også vanntett (innen rimelighetens grense).

Slepbart brett
Panasonics 20-tommers nettbrett var også imponerende, men av helt andre årsaker. Brettet bringer fram igjen ord som «slepbar» og «båtanker», som ble brukt om store og tunge «bærbare» maskiner for et par-tre tiår siden.

Vi må likevel huske at dette ikke er et nettbrett i vanlig forstand. Tegninger, kunstverk, bilder og film – helst i profesjonelt øyemed – er stikkord.

Virtuell bilkjøring
Ocolus Rift er et nytt system for kunstig virkelighet, og lover godt for spillopplevelser framover. På IFA ble «kikkerten» brukt til virtuell bilkjøring. Det så ut som deltakerne hadde det utrolig morsomt, men tilskuerne hadde det enda morsommere. Å se på noen som opplever noe du ikke kan se er ganske underholdende…

Stikkord: ifa 2013