Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Sony-sjefen Kazuo Hirai presenterer Z1, Sonys nye mobilflaggskip. (Ill.: Sony)

Lyd og bilde aller viktigst

IFA: Sony presenterte ny topptelefon.

Sonys nye kremtelefon Xperia Z1 var så til de grader forhåndsannonsert at det nesten var et antiklimaks når den først kom.

Først og fremst kamera
Men i ettermiddag sto den dynamiske svært engelsktalende Sony-sjefen Kazuo Hirai på senen på IFA-messen i Berlin og viste den fram offisielt for første gang til europeisk presse.

Bortsett fra at den er vanntett og spekket slik man forventer av en smarttelefon i den øvre prisklassen i dag (prisen er ikke klar ennå), er dette først og fremst en kameratelefon.

Sony Xperia Z1
 

Den er vanntett, den tar topp bilder og video og den har støtte for HD-lyd. Hvem kan ønske seg mer? (Foto: Sony)

Stor bildebrikke
Vi snakker 20,7 megapiksler md 3X tapsløs digital zoom (ikke riktig så bra som optisk, men nære på) og ekte 1080p som kombinert søker og skjerm.

Hirai la stor vekt på at CMOS-brikken er større enn det vi er vant til å se i mobiltelefoner (ingen "verdens største" eller "verdens første" denne gang), noe som skulle gi bilder som ligger nær opp til det man får med et topp kompaktkamera.

HD-lyd
Lyden er også viktig. Sony lanserer på IFA-messen et stort antall produkter med støtte for såaklt HD-lyd, altså 24 bits oppløsning framfor 16 bit som er i CD, MP3, AAC og strømming fra Spotify og WiMP (sistnevnte har for øvrig bebudet HD-lyd, deogså, men ikke 24 bit).

Z1 støtter både opptak og avspilling av 24 bit. Det samme gjør et nytt videokamera som ble vist fram og som ble sagt å være ment spesifikt for å ta opp konserter (hva sier musikkbansjen nå?).

Lavmælt om 4K
Alt i alt var Sonys presentasjon noe lavmælt i år i forhold til fjoråret, da de kunne vise fram sin 84-tommers 4K-TV.

I år er 4K en gammel nyhet. Og mindre gammel blir den ikke av at alle i år som i fjor fortsatt snakker om 8K, mens begge teknologiene fortsatt bare er en drøm for den vanlige kjøper.

Ny smartklokke
Den nye utgaven av smartklokka Smartwatch 2 ble derimot presentert med en viss entusiasme. Mens vi venter på Samsung og Apple, så er allerede Sony her med et ferdig produkt.

Kilder:
Direktestrøm fra Sonys pressekonferanse via community.sony.co.uk
Android Central

Stikkord: android, ifa 2013, Mobil, sony, xperia