Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kim Dotcom må oppgi alt han eier til filmbransjen som prøver å ta ham. (Ill.: All Over Press)

– NSA overvåket meg

Rettsdokumenter bekrefter «Five Eyes»-samarbeid.

Den statlige newzealanske etterretningsorganisasjonen Government Communications Security Bureau  (GCSB) brukte det såkalte «Five Eyes»-nettverket til å overvåke fildelingskongen Kim Dotcom.  

Samarbeid mellom fem land
Det går fram av rettsdokumenter fra Dotcom-saken

Five Eyes er navnet på overvåkingssamarbeidet mellom de fem engelskpråklige landene New Zealand, USA, Storbritannia, Canada og Australia.

– Alle har tilgang
Ifølge avsløringene fra varsleren Edward Snowden har alle de fem landene tilgang til samme overvåkingssystem. 

Dette er etter all sannsynlighet være identisk med det såkalte Prism-programmet til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency).

Overvåket «pekere»
Av dokumentet går det fram at GCSB overvåket både Kim Dotcoms kone Monica, samt hans samarbeidspartner og Bram van der Volk. De to blir kalt «pekere». 

Det går ikke fram av dokumentene at Dotcom ble overvåket direkte, selv om Nww Zealands statsminister John Key tidligere har bedt om unnskyldning for akkurat dette.

– Alt går gjennom USA
Likevel er Dotcom selv overbevist om at «de fem øynene» har vært på ham.

– Samtlige Five-Eyes-partnere har tilgang til NSAs systemer, inkludert GCSB. GCSB har ikke en gang sin egen spion-nettsky. Alt går gjennom den amerikanske spion-skyen, også overvåkingen mot meg. De skrev inn pekeren og fikk dermed tilgang til alt som Five Eyes-skyen hadde på meg. Så startet GCSB med sanntidsovervåking av all min kommunikasjon, IP. mobil etc. Dette ble senere lagt inn i spion-skyen, sier Dotcom til Arstechnica.com.

– Kan ikke kommentere
Den newzealanske statsministeren hadde dette å si da han ble konfrontert med saken i programmet Firstline på TV-kanalen TV3:

– Jeg kan ikke fortelle deg hvordan USA samler inn all sin informasjon eller hvilke teknikker de bruker. Det vet jeg faktisk ikke. Men på spørsmålet om vi bruker USA eller noen andre av våre partnere til å komme rundt newzealandsk lov kan jeg svare kategorisk nei. Vi utveksler – og det er viden kjent – informasjon med våre samarbeidspartnere. Det gjør vi. Hvordan de samler inn denne informasjonen og om de brukere teknikker eller systemer som Prism kan jeg ikke kommentere.

Kilder:
Public Address
Scoop

Stikkord: kim dotcom, megaupload-saken, prism