Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Britisk etterretning tror fortsatt at det hjelper å ødelegge harddisker. (Ill.: Alamy)

Tvunget til å ødelegge harddisker

Trodde det kunne stoppe Snowden-avsløringene.

Britisk politi beordret først avisa The Guardian til å ødelegge alt materiale de hadde fra varsleren Edward Snowden.

Ødela disker i kjelleren
Deretter møtte de selv opp i avisen, der de beordret avisens ansatte til å ødelegge to harddisker fysisk i redaksjonens kjellerlokaler.

Dette på tross av at avisens redaktør fortalte dem at det var tatt sikkerhetskopier av alt materialet, og at det befant seg kopier i land med en annen og mer liberal lovgivning i Storbritannia.

– Merkelig symbolhandling
– Regjeringen var tilfreds. Men det føltes som en merkelig og meningsløs symbolhandling som signaliserte at man ikke forstår noe av den digitale tidsalderen, skriver The Guardians redaktør Alan Rusbridger i en oppsiktsvekkende kommentar.

Rusbridger forteller at han første gang ble kontaktet av det han kaller «skyggefulle eksistenser» innen regjeringen for to måneder siden.

Siden kom henvendelsene både titt og ofte, før de kulminerte i det omtalte raidet i kjelleren. Der ble to harddisker ødelagt mens to agenter fra etterretningstjenesten GCHQ passet på.

Pågrepet på flyplassen
Søndag morgen ble David Miranda pågrepet på Heathrow-flyplassen i London. Miranda er kjæresten til Glenn Greenwald, journalisten som har hatt hovedansvaret for Snowden-avsløringene.

– Å beslaglegge Mirandas PC, telefoner, harddisker og kamera vil heller ikke ha noen effekt på Greenwalds arbeid, skriver The Guardian-redaktøren tørt.

Stikkord: edward snowden, prism