Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Gates takker gud for kommersiell programvare, og mener det ville vært fullstendig galskap å kaste ut patentsystemet. (Ill.: World Economic Forum/Wikipedia/Flickr)

– Patentsystemet fungerer utmerket!

Derfor mener han det.

– Takk gud for kommersiell programvare. – Patentsystemet fungerer utmerket. Er dette nok til å terge på seg Linux-fantaster og åpen kildekode-fans? Åjada mer enn nok, spesielt når det kommer fra Bill Gates.

Takket gud
Gates har tuftet hele sin karriere på kommersiell programvare, men at han ukritisk hyller patentystemet er likevel noe overraskende, spesielt sett fra et forbrukerperspektiv.

Også for oss som skriver om dette daglig later det til at dagens patetntsystem gjør mer for å stagge innovasjon og jobbsikring, enn det motsatte. Men dette er altså Gates helt uenig i.

– Det ville vært galskap
– Alle som tror det hadde vært bedre å kvitte seg med patentsystemet… jeg kan fortelle deg at det er galskap. Mitt syn er at det fungerer veldig bra, forklarte han til de tilstedeværende på Microsofts Faculty-sammenkomst.

Nå er det vel bare de mest innbitte motstanderne som ønsker å fjerne patentsystemet helt  – det virker som de fleste ønsker en helt annen type patentsystem, men Gates kommer for tiden fra en helt annen verden, og ser på det fra utviklingslandenes perspektiv.

Derfor må patentlover til
Sett utifra et filantropisk perspsketiv er det helt nødvendig, mener han.

Han påpekte nemlig at det i utviklingsland er helt prekært at opphavsrettightspersoner kan lovbeskytte sine varer og tjenester, som han påpekte sørger dette for å betale lønninger, og ikke minst for å lokke til seg investorer.

Det høres ikke feil ut, men de konstante patentkrigene gjør nok ikke stort for utviklingslandene heller.

Kilde:
Gigaom

 

Stikkord: gates, patenter