Hopp til navigasjon Hopp til innhold
BitTorrent er piratmekka nummer en, og er svært vanskelig å stoppe fordi alle deler hver sin lille stripe med informasjon.

Pirat-suksessen ingen kan stoppe

30 millioner deler til enhver tid.

Ingen hadde vel trodd i 2003 at BitTorrent, en åpen protokoll laget av en person, skulle bli det største og mest populære piratmekkaet.

Hvem hadde vel trodd
Grunnen er selvsagt det
 desentraliserte prinsippet bak teknologien: ingenting er på èn server, alt er hos alle, og dermed umulig å stoppe for antipiratene.

Teknologien ble altså avduket for verden 2. juli 2003, av den da ukjente programmeren Bram Cohen. 10 år senere, og bevisene er krystallklare: verden elsker BitTorrent, og spesielt  av de som piratkopierer.

Disse dominerer
For de tre største åpne trackerne (OpenBitTorrent, PuclicBitTorrent og Istole.it), har til sammen 29,4 millioner tilkoblede enheter (peers), som deler omtrent all digital underholdning som noengang har eksistert.

Til samme serverer disse tre trackerne 4.5 millioner torrents. 22,2 millioner er delere av de nevnte 29 millionene tilkoblede torrent-klientene.

Få deler gamle torrents
Interessant er det også å se hvilke type torrent som blir delt mye, og hvilke som blir delt lite, og hvordan fordelingen er.

Det er svært få torrents som har 10 til 20 000 tilkoblede brukere, faktisk kun 28 (trolig populære filmer). Av 4,1 millioner torrents er snittet tilkobede brukere 1 til 10, mens 30 000 tilkoblede brukere er det kun 1 torrent som har (snitt).

Torrent-antall med tilkoblede enheter (snitt). (Ill.: TorrentFreak)

Best og verst
Best ratio (mest deling) har BitTorrents egen torrent «Kaskade promo bundle» (ratio: 907.0500 – over 18 000 delere og 20 nedlastere).

Minst delt er som regel porno-torrents. Et eksempel har kun 14 delere, og 412 nedlastere. Det gir en ratio på 0.0316.

Kilde:
TorrentFreak

Stikkord: fildeling, torrent