Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Amerikanske soldater får ikke lov til å lese avsløringene om PRISM-programmet. (Ill.: Wikipedia)

Får ikke lov til å lese om PRISM

Blokkert for amerikanske soldater.

Amerikanske soldater får ikke lese om det storstilte nettovervåkingsprogrammet PRISM

Luker ut artikler
Dette bekrefter det amerikanske forsvaret overfor California-avisen The Monterey Herald.

Forsvaret har blokkert tilgangen til artiklene om overvåkingsskandalen på nettstedet til den britiske avisen The Guardian.

– Hemmeligstemplet materiale
Disse artiklene regnes nå som hemmeligstemplet materiale.

– Vi gjør alt vi kan for å balansere behovet for å bevare tilgangen til informasjon med operasjonell sikkerhet. Likevel må vi forholde oss til de strenge reglene og direktivene som gjelder beskyttelse og behandling av hemmeligstemplet informasjon, skriver pressetalsmann Gordon Van Vleet i en e-post til avisen.

Ikke hele nettsteder
Van Vleet jobber for NETCOM (Army Network Enterprise Technology Command) som har som oppgave å drifte og beskytte det amerikanske forsvarets datasystemer og nettverk.

Blokkeringen av artiklene er selektiv. Det betyr at det bare er enkeltartikler som blir blokkert, og ikke hele nettsteder.

Kan risikere straff
Ifølge Van Vleet gjelder blokkeringen for hele forsvaret.

De som eventuelt kommer seg rundt blokkeringen og leser artiklene ad andre veier enn forsvarets nettverk, kan risikere å bli tiltalt for å oppbevare hemmeligstemplet materiale, ifølge talsmannen.

– Vil ikke blokkere for andre
Han sier derimot ingenting om hvorvidt forsvarets ansatte kan bli straffet for å lese artiklene privat, via kommersielle nettleverandører.

Derimot understreker han at det ikke er forsvarets hensikt å blokkere tilgangen til informasjonen for vanlige borgere.

Også amerikanere overvåket
Siste nytt i PRISM-skandalen er for øvrig at det nå viser seg at også amerikanske borgere blir overvåket gjennom programmet.

Både president Obama og andre sentralt plasserte amerikanske maktpersoner har fra første stund blånektet for dette, og har hevdet at overvåkingen bare gjelder utlendinger.

Stikkord: prism