Har bare PC – må betale lisens

I Sverige innførte de 1. februar TV-lisens også for nettbrett og PC, men foreløpig ikke for mobil.

Må betale uansett
Dermed må folk som bare har PC/Mac også pent betale. Faktisk selv om de kan dokumentere at de aldri bruker maskinen til å se på sendinger fra Sveriges Television.

Det viser nemlig en dom som i dag ble avsagt i forvaltningsretten i Luleå.

Annonse

Eierskap avgjørende
– Samme sak gjelder jo om man har en TV man aldri bruker. Det er eierskapet som har betydning. Har man en TV så må man betale, selv om man for eksempel ikke har en TV-boks som kan ta inn sendingene, sier lagmann Victoria Bäckström til Aftonbladet.

Dommen slå dermed fast at det er muligheten til å se TV som mer avgjørende, ikke om man faktisk gjør det eller ei.

Hva med nettløse?
Og denne muligheten omfatter også at man anskaffer seg en Internettforbindelse dersom man ikke skulle ha det allerede.

Dersom en svenske skulle kunne dokumentere at hun eller han bor et sted der det er plent umulig å koble seg til nett, ville retten muligens dømt annerledes. 

Obligatorisk – som skatt
Men det er lite sannsynlig, siden alle svensker nå har muligheten til å koble seg til nett eller motta TV-signaler på ett eller annet vis.

Vi kan dermed lese dommen slik at TV-lisensen nå er gjort obligatorisk for alle svensker, uansett hva slags utstyr de har eller hvilke medievaner de måtte ha.

Prinsipiell dom
Dommen er prinsipiell og tar ikke utgangspunkt i et enkelttilfelle.

Den svenske lovendringen fra 1. februar slår fast at TV-lisensen skal være teknologinøytral og sidestiller dermed TV, PC og nettbrett.

Mobil unntatt
Mobil er derimot unntatt, siden Sveriges Television ennå ikke har et fullverdig tilbud for mobilbrukere. 

Så fort dette blir tilfelle, vil også mobil omfattes. I mellomtiden er de ytterst få som bare har mobil og ikke TV, PC eller brett de eneste som slipper å betale.

Godt fornøyd
Selskapet Radiotjänst, som har ansvaret for å inndrive lisensen i Sverige, er godt fornøyd med dommen og mener at retten har fulgt opp lovgivernes intensjon om teknologinøytralitet.

Ifølge NRK er det samme prinsippet også gjeldende i Norge, selv om PC, brett eller mobil ikke nevnes eksplisitt i lisensforskriftene.

– Ikke nødvendig her
​Men NRK har ikke funnet det nødvendig å ri prinsippet.

– Siden så mange har TV, og siden hver husstand uansett bare vil måtte betale én lisens, er det ingen grunn for NRK til å utvide lisensen til å omfatte flere tekniske innretninger uttalte NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen til NRK etter at den svenske lovendringen ble kjent i januar.

Annonse
Annonse