400px-Eric_Schmidt_at_the_37th_G8_Summit_in_Deauvi

Annonse


– La oss få snakke om overvåkingen

Fredag i forrige uke ble det kjent at USA driver omfattende elektronisk overvåking og har fri tilgang til både Facebook, Google, Apple, Microsoft og en rekke andre sosiale nettverk.

Senere har det vist seg at også nordmenn blir overvåket.

Pålagt å nekte
De sosiale nettverkene blånektet like hardt som de amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, men så viste det seg altså at de i henhold til loven er pålagt å nekte for at de har blitt spurt om å utlevere data om brukerne.

Nå ber både Facebook, Google og Microsoft den amerikanske regjeringen om å få lov til å fortelle hvor stort omfanget er og hvor ofte de får forespørsel om å utlevere opplysninger.

Annonse


Google først ute
Google begynte allerede i mars i år å publisere antallet rettskjennelser og henvendelser fra utenlandske regjeringer, og de var også først ute med å be den amerikanske regjeringen om å få lov til å opplyse også om henvendelser på grunnlag av antiterrorloven Patriot Act.

– Både når det gjelder antallet henvendelsene og omfanget deres vil våre tall vise at det er langt lavere enn det som blir hevdet. Google har ingenting å skjule, heter det i Googles åpne brev til USAs justisminister Eric Holder og FBI-sjefen Eric Mueller.

Reagerte med forferdelse
– Større åpenhet når det gjelder volumet og spekteret av nasjonale sikkerhetshenvendelser vil bidra til at samfunnet får et bedre grunnlag å debattere disse viktige sakene, skriver Microsoft i sitt brev.

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg reagerte på opplysningene fra varsleren Edward Snowden med forferdelse. Også Facebook vil at folk skal få vite hvordan deres forhold til etterretningsmyndighetene er.

– Vi vil ønske velkommen en åpen rapportering som gjør et mulig for oss å dele med brukerne over hele verden hele bildet av de henvendelsene vi får fra regjeringen, og hvordan vi svaer på disse henvendelsene, skriver Facebooks sjefsadvokat Ted Ullyot.

Stille fra Apple
Også Twitter har gitt sin tilslutning til ønsket om mer åpenhet.

Men Apple har så langt ikke latt høre fra seg.

Kilder:
The Guardian
Reuters

Annonse