Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Freeman har ikke lansert noen appbutikk (enda), men utviklerpakken som gjør Cydia-app mulig. Først ut er tema-plattformen Winterboard.

Nå er «Cydia» på Android

Har jobbet med det i mange år.

Jay «Saurik» Freeman har kunngjort at han har laget en versjon Cydia-plattformen til Android. Han har brukt flere år på utviklingen meldes det på Facebook.

Enda flere muligheter
Cydia er først og fremst jailbreakernes tredjeparts-appbutikk på iOS, som tillater 
alle med en iPad eller iPhone å gjøre ting Apple ikke gir lov til.

Nå er jo Android allerede mer eller mindre helt åpnet om man rooter mobilen, altså får administrator-konto på mobilen, så hva Cydia vil tilføre gjenstår å se.

Cydia Substrate støtter Android 2.3 til 4.2, samt Kindle Fire, CyanogenMod, og Intel.

Winterboard først ut
Men det kan godt hende dette muliggjør enda større
personifiseringmuligheter av OS-et. For den første appen som er lansert under Cydia Substrate-delen (som gjør det mulig å lage apper) av Freemans hackerpakke er Winterboard (Play Store-lenke). 

Winterboard er Cydia-appen på iOS som gjør det mulig å installere egne temaer.

Last ned
Selve appbutikken er enda ikke
tilgjengelig (om den noengang blir, men Freeman utelukker det ikke), men du kan laste ned Cydia Substrate fra Play Store etter at du har rootet. Programmet må så startes, så trykker man ganske enkelt på «Install Cydia Substrate». Vi prøvde på en rootet Galaxy S4 uten hell – appen krasjer ganske enkelt etter noen sekunder.

Det finnes mange måter å få root-tilgang på sin Android-enhet. Det beste er å Google seg frem, eller å ta en titt på XDA Developers forumet etter sin enhet.

– Jeg har ikke lansert noen appbutikk
TechCrunch og mange andre nettsider publiserte nyheten med vinklingen om at nå har det kommet nok en appbutikk til Android, men dette stemmer altså ikke.

Freeman forklarer i TechCrunch' kommentarfelt:

«I dag lanserte jeg faktisk ikke «Cydia, en alternativ app store» på Android. «Cydia» er et merke som blir brukt som en paraply for alle deler av økosystemet av modifisert kode som vi gjør på jailbroken-enheter – hvordan den distribueres, blir betalt for, og laget.

På iOS kan brukere av Cydia Installer kjøpe ting ved hjelp av Cydia Store som er laget med Cydia Substrate.

I dag er alt som har blitt utgitt på Android Cydia Substrate: Jeg vet ikke om noe beslektet med Cydia Installer noensinne vil eksistere på Android (men det er ikke utenkelig).»

Han holder altså døra oppe for en lignende opplelvese man har på iOS med Cydia, men det er altså ikke det som i første omgang nå er lansert. Det nærmeste man kommer er Cydia Gallery som inneholder lenker til Cydia Substrate-apper på Play Store.
 

Kilde:
Cydia Substrate

Stikkord: android, cydia