Hopp til navigasjon Hopp til innhold
I dag står navnet til den som registrerer et domene i WHOIS-oversikten. Svenskene gjør det nå mulig å skjule seg. (Ill.: Panther Media)

Hvem står bak?

Sverige åpner for anonym registrering.

Nå blir det enda vanskeligere å finne ut hvem som står bak et nettsted.

Blir frivillig
I hvert fall i Serige, der organet tilsvarende NORID i Norge, Punkt SE, har bestemt seg for å gjøre det frivillig å oppgi navnet på den som har registrert et toppdomene med etterstavelsen .se.

Dette skriver det svenske journalistnettstedet Journalisttips.se.

Endres 1. juni
Både i Norge og Sverige vil det fra 1. juni være mulig for privatpersoner å registrere et .no (riktignok med .priv foran .no) eller .se-domene. 

Tidligere var dette bare mulig for bedrifter, statlige og kommunale forvaltningsorganer  og organisasjoner.

«Jeg bare låner ut navnet mitt»
Dette har ført til at folk frykter å bli eksponert unødig for offentligheten. Det er jo ikke sikkert at den som har registrert domenet rent teknisk også vil stå inne for innholdet på nettsiden som ligger på det samme domenet.

Svenske Punkt SE har derfor valgt å gjøre det mulig å skjule navnet i WHOIS-oppslag og dermed unngå «jeg bare låner ut navnet mitt»-sakene som også har figurert i norske medier.

Journalister bekymret
Det svenske journalistforbundet er imildertid ikke blide på dette.

De mener at det nå blir vanskeligere for journalister som overvåker nettet å finne ut hvem som er ansvarlig for et nettsted.

Flere, ikke færre verktøy
– Vi trenger flere og ikke færre verktøy for å se hvem som er ansvarlige for innhold på nettet, sier leder Jonas Nordling i det svenske journlistforbundet til
IDG.se.

 Norge er det forløpig ikke kommet noe forslag om å anonymisere opphavsmenn til nettsteder.

 

 

 

 

 

 

 

Stikkord: domenehandel