Annonse


Ekstrem middelmådighet

Vi har testet BlackBerry Z10, «men hva så?» spør vi oss om nå.

Og teste eller ikke teste, det var spørsmålet
Vi var usikre på om vi i det hele tatt skulle teste BlackBerry Z10 av den grunn at vi fortsatt ikke var helt overbeviste på om dette egentlig er en forbrukermobil, selv om BlackBerry bedyrer akkurat dette (ikke at de har noe valg slik situasjonen til selskapet er akkurat nå).

Men etter å ha testet den, og ikke minst fått opplyst om at, joda du kan kjøpe den i en hvilken som helst butikk eller nettbutikk(den er dog bestillingsvare hos Komplett.no), og sette den opp som en hvilken som helst Android eller iOS-enhet uten å måtte kommunisere med BlackBerrys bedriftsservere, kom vi til konklusjonen at dette faktisk er en fullverdig forbrukermobil. Da vi fikk avklart akkurat dette, kunne vi teste den som en forbruker, dvs. akkurat som vi ville testet en hvilken som helst annen toppmobil fra de andre store aktørene.

Designdetaljer finnes omtrent ikke:

Annonse
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Kanskje ikke så lett engang å være klar over at dette er BlackBerrys første skikkelig forbrukerprodukt med berøringsskjerm, for vi har ikke akkurat sett noen stor reklamekampanje.

Vi skal innrømme at vi ikke engang hadde fått med oss at den var i butikkene en uke før vi hentet testeksemplaret (den offisielle lanserings-pressemeldingen kom samtidig med nevnte møte en uke før vi fikk den i hendene).

Spesifikasjoner
* To-kjerne 1.5 GHZ CPU
* 2 GB RAM
* 16 GB lagringsplass
* 4.2" – 1280 x 768 – 356 PPI
* 8 MP autofokus-kamera (3x digital zoom)
2 MP front-kamera
* 1080p videoopptak
* BlackBerry 10 OS
* microSD (opp til 32 GB)
* micro HDMI og USB 2.0
* 802.11 a/b/g/n
* 1800 mAH-batteri (kan byttes)
*
Akselerometer, magnometer, nærhetssensor, gyroskop, lyssensor
* Støtte for norsk LTE/4G
* Mål og vekt: 130 mm x
65.6 mm x 9 mm  – 135.4 g

Vi savner ikke hjemknappen:

Se, ingen hjemknapp. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Designet
Når vi først så bildene av Z10 ble vi imponerte (kanskje BlackBerry kan overleve likevel), men etter å ha holdt i den falmer glansbildet, og det ganske snarlig. Det er ikke det at den er direkte stygg i virkeligheten, det er bare det at den ikke gjør noe særlig av seg, hverken negativt eller positivt – den bare er. 

Den er et stykke plast man ikke får noen særlig tilknytning til. Den er helt svart, baksiden litt gummiaktig, og fronten ser ut som en kombinasjon av iPhone 5 og Zune HD, bare uten presisjonen og aluminiumet. Faktisk minner den oss mest om Zune HD, men alle andre vi har vist den til utbryter «den ser ut som iPhone 5» sekundet de tar i den (kan nok ha noe med at «ingen» har en Zune HD).

Men den har altså ikke samme kvalitetsfølelse som hverken iPhone 5 eller HTC One. Ikke i nærheten. Til gjengjeld, siden den ikke er så veldig sexy, er man ikke redd for å miste den eller ripe den. Det kan jo sees på som en fordel det også, spesielt for bedriftskunder som haster rundt, men vi skriver ikke for denne kundegruppen og trekker for at designet ikke er elegant og tåler en støt.

Multitasking:

Multitasking. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Grensesnittet
Etter rundt ett minutt har man funnet ut hvordan man navigerer seg rundt i Z10-grensenittet som ikke akkurat oser sex, men som har et tradisjonelt «trykk på ikonet for å starte appen»-grensesnitt pakket inn i varisjoner av blått og en blå bakgrunn Noe søvndyssende, altså.

Men som nevnt, etter litt berøring finner man ut hvordan man får gjort ting i BlackBerry OS 10, og da sitter navigasjonen som støpt i fingertuppene – faktisk ønsker man ikke å gå tilbake til en mobil med hjemknapp.

Det er to grunner til det: du navigerer deg kjapt rundt i BlackBerry OS 10 uten hjemknappen, og når enheten er i dvale trenger du ikke trykke på på-knappen på topp, selv om du kan – det letteste er bare å swipe fra bunn og opp og den låses opp. Dette er en funksjon Google, Microsoft og Apple bør vurdere.

Faktisk, BlackBerry som har kommet sent til smartmobil berørings-festen viser vei for de andre på noen mindre områder, hvem hadde trodd det i første halvdel 2012?

Det er tre måter å berøre mobilen: til høyre og venstre for å bla frem og tilbake mellom hjemskjermen, swipe opp for å vekke den fra dvale, og swipe ned fra toppen av skjermen når man er inne i en app for å hente frem innstillingene.

Sistnevnte kan gjøres på hjemskjermen også for å få frem ofte brukte innstillinger som rotajonslås, snarvei til innstillinger, Bluetooth, alarm osv.

Hubben er alltid enkelt å nå, og det er en fin ting:

Hubben er alltid tilgjengelig, og det er en av de få styrkene til Z10. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Skjermen
Det er ikke så veldig mye å si om panelet bortsett fra at det måler 4.2". Problemet er at også dette er ganske middelmådig. Oppløsningen er helt grei med 1280 x 768, og PPI-en er på 356.

Altså er dette nok en del av mobilen som er helt OK, men den hverken briljerer eller er like god som andre toppmobiler i samme prisklasse. Det er noe med panelene på HTC One og Samsung Galaxy S4 som får en til å si «wow», og det er ikke bare grunnet størrelsen. Z10 mangler dette «wow»-momentet.

En annen ting er at det er alt for mye ramme rundt panelet, så det føles rett og slett ikke ut som en 4.2"-skjerm. Man holder i for mye plast, og skjermen er for liten i forhold til å gjøre en forskjell. Vi hadde heller sett at den hadde et 4"-panel og heller mindre ramme. Spesielt tynn er den heller ikke.

Innhold
Z10 lider av akkurat samme problem som Windows Phone: BlackBerry har kommet sent til feste, og har derfor svært lite innhold. Glem Spotify, Instagram, Foursquare, NSB, Ruter og Kindle, for å nevne noen populære apper.

Hva med spill? Need for Speed: Most Wanted? Nei. Mass Effect Infiltrator? Nei. Real Racing 3? Nei. Med andre ord kan du glemme denne mobilen til de nyeste og mest grafikkintense spillene.

Skype «kommer snart», og en helt kurant Facebook-app som oppdateres av BlackBerry (Twitter oppdateres forøvrig av Twitter selv) er å finne i BlackBerry World (app-butikken).

Med andre ord vil man alltid være misunnelig på venner med iOS og Android, der Facebook selv sørger for å holde appene oppdatert til enhver tid, og ikke minst det faktum at disse to plattformene har mange hundre, om ikke tusenvis av kvalitetsapper (BlackBerry World har til sammen noe over 70 000 apper totalt).

Nedtreksmenyen for app-innstillinger:

App-innstillinger nås med swipe ned fra toppen av skjermen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Tastauret og hubben
Rett ut av esken er det en nytelse å bruke programvaretastaturet på denne til forskjell fra å bla  i app-butikken.

BlackBerry er stolte av programvaretastaturet sitt (og sine fysiske tastaturer, om det skulle være noen tvil), og det skjønner vi godt.  Tastaturet lærer nemlig hele tiden hvor du oftest treffer på hver enkelt bokstav, og kalibrer seg deretter. Har du som vane å nesten treffe shift-knappen når du vil treffe z vil du føle deg treffsikker ganske fort, og som regel alltid trykke på riktig bokstav eller tall.

Noe annet vi liker veldig godt med BlackBerry OS 10 er hubben. Det er her BlackBerry samler alle varsler, og da mener vi alle: tapte anrop, SMS-er, meldinger fra Facebook, statusoppdateringer fra Twitter, LinkedIn og kalenderoppføringer.

Det beste er at man alltid når hubben ved å swipe til venstre to ganger fra første hjemskjerm. En swipe til hubben lister opp varslene delt inn i kategorier som «tekstmeldinger», «Gmail», «Facebook», «LinkedIn», «Anrop» og evt. andre tjenester man har satt opp.

Til og med BlackBerry har dette, Apple:

Fint å ha disse kjapt tilgjengelig. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Konklusjon
Z10 er en mellomklasse-mobil med noen smarte, men ikke livsnødvendige løsninger andre ikke har, men til en pris (5000 kroner) som ikke harmonerer med hva den leverer av ytelse, design og innhold i forhold til de virkelige flaggskipene som HTC One, iPhone 5, Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z.

Hadde BlackBerry levert denne i 2009 eller 2010 hadde historien kanskje vært en annen, om de hadde klart å følge opp med nye maskinvare like kjapt som konkurrentene, men slik ståa er nå er det ikke noe smart valg å velge Z10 om man vil være sikker på fremtidig støtte, og med mellomklasse ytelse er dette heller ikke en mobil som vil holde seg særlig godt.

Det er ikke det at Z10 er en direkte dårlig mobil, det er bare det at den er så kjedelig middelmådig. Den har ikke et bra app-utvalg, men den har smarte grensenitt-løsninger. Den har ikke et særlig ekslusivt og sexy design, men da er man heller ikke så redd for å faktisk bruk den, og den ligger forholdsvis godt i hånda. Også kan man skifte batteri, og det er jo fint.

Kamerafunksjoner:

Kamera-innstillinger. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

For folk som vil ha en kul forbrukermobil kan du glemme Z10, den er heller ikke et ytelsesmonster, så glem de nyeste spillene fremover (Game Night-listen i BlackBerry World har Monopol på toppen, og en haug kortspill… zzz), spesielt fordi app-utvalget også er dårlig.

Skjermen er dessuten ikke direkte dårlig, men heller ingenting å juble for, og liten er den også for de som liker å se film og serier på mobilen på vei til jobben.

Vi kan ikke snakke for bedriftskunder, men tipper endel sjefer vil ha problemer med å kjøpe inn en så middelmådig enhet til en så høy pris.

OS-et fungerer, men er ikke helt silkemykt selv om den har 2 GB RAM. Til denne prisen er dette ikke et kjøp vi kan anbefale forbrukere, men for bedriftskunder som sverger til BlackBerry-plattformen kan det hende Z10 vil falle i smak med sitt gode programvaretastatur og smarte måte og skille arbeid og moro på, men det er en dyr pris å betale (spesielt om man ikke allerede har investert i BlackBerrys serversystem) for BlackBerrys tilsynelatende gode sikkerhetsfunksjoner.

Terningkast: 3

Pluss:

* Noen smarte grensenitt-funksjoner
* Bra tastaur
* Kjapt kamera
* BlackBerry 10-hubben

Minus:

* Middelmådighet (design, ytelse) til en stiv pris
* Kjipt design
* Elendig app-utvalg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse