Annonse


Dette er den siste plasma-TVen

Se nøye på bildet over. Her ser du nemlig den aller siste plasma-TV-en som forlater Panasonics forsknings- og utviklingsavdeling (R&D – Research and Development).

Siste TV ut
Det betyr i praksis at ZT60, som TV-en heter, blir den siste toppklasse-TV av plasmatypen som blir utviklet av den japanske elektronikk-giganten.

Helt siden desember har det gått rykter om at Panasonic kutter ut sine plasma-modeller, som de har vært ledende i verden på etter at Pioneer i 2008 la ned sin plasma-avdeling og solgte den til Panasonic.

Stopp på utvikling
Allerede den 18. mars kunne vi bringe meldingen om at selskapet vurderer å kutte ut plasma helt.

Annonse


Nå er dette altså bekreftet av selskapet selv. Ikke at de stopper å selge TV-er av plasmatypen, for det gjør de ikke. Men de vil ikke lenger utvikle dem.

Over halvparten plasma
Ifølge The Verge vil det fortsatt finnes plasma-TVer fra Panasonic, noe ikke minst 2013-katalogen over nye modeller viser.

Her er over halvparten av TV-ene plasma, og det blir flere ganger gjentatt at plasma har overlegen bildekvalitet i forhold til LCD/LED.

Trist for entusiastene
Dette er noe de fleste hjemmekinoentusiaster også mener, i hvert fall de som har mulighet til å ha det mørkt i rommet.

Likevel har det ikke vist seg lønnsomt å produsere plasma, og majoriteten av TV-kjøperne foretrekker uten tvil LED i dag på grunn av plasseringsvennlighet, strømforbruk, støy og varmeutvikling.

Slipper innbrenning
LED kan lages flatere og mer elegant enn plasma.

I tillegg slipper man blant annet såkalt innbrenning (at bilder «fester» seg på skjermen om de står der lenge – for eksempel i et spill).

– Plasma fortsatt best
Panasonics direktør for skjermteknologi Kiyoshi Okamoto sier at selskapet kommer til å fortsette å markedsføre plasma som den beste skjermteknologien.

Likevel vil de framover investere enda mer i LCD og ikke minst i OLED – den nye teknologien som de fleste forventer kommer til å overta for LED om noen år.

– Forpliktelse overfor kundene
Okamoto sier også at Panasonic har en forpliktelse overfor kundene til å fortsette å selge plasma. Men ZT60 er altså den siste modellen de kommer til å utvikle selv.

Det selskapet sier, er dermed at plasmateknologien har nådd sitt topp-punkt, og at det ikke er mer å hente her.

 

 

Annonse


Annonse


Annonse