Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ting på nettet med dette symbolet kan få kopibeskyttelse, frykter EFF. (Ill.: PantherMedia / Tichakorn Pimjaipapar)

Stopp! Den er låst!

Frykter kopibeskyttelse av all video.

Nesten all video på nettet (YouTube inkludert) er nå i skaåkalt HTML5-format.

Inn i W3C
I slutten av forrige måned ble det kjent at det foreligger et uoffisielt forslag som innebærer at DRM (Digital Rights Management) kan bli lagt inn i den såkalte W3C -standarden

Denne standarden fastsettes av det internasjonale samarbeidsorganet World Wide Web Consortium, og er noe både de som produserer nettinnold og de som lager nettlesere forholder seg til i større eller mindre grad.

– Bestilling fra Hollywood
Nå reagerer nettrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) på forslaget.

De mener at det nye forslaget er et rent bestillingsverk fra Hollywood og andre rettighetshavere, og at det i verste fall kan føre til at alt opphavsbeskyttet innhold vil kunne spores og begrenses fra de som eier det sin side.

Filmbransjens våte drøm
Med andre ord en våt drøm for både filmbransje, musikkbransje og TV-selskaper.

Ingen flere «uoffisielle» YouTube-videoer med klipp fra serier og filmer og ingen flere hitlåter med stillbilder samme sted.

I oppropet fra EFF heter det blant annet:

Alt for ofte har teknologiselskaper kjempet mot hverandre for å bygge restriktive programvareløsninger som passer Hollywoods luner, samtidig som de lar sine brukere i stikken.

Men åpne webstandarder er en motgift mot slik dynamikk, og det ville være fryktelig galt av Web samfunnet å la døren stå åpen for å la Hollywoods koldbrann-aktige anti-teknologikultur infisere W3C-standarder.

Det ville undergrave selve formålet med HTML5: Å bygge et åpne økosystem-alternativer til all den funksjonaliteten som mangler i tidligere webstandarder, uten de problemer med begrensinger når det gjelder enheter, plattform-inkompatibilitet og manglende åpenhet som ble skapt av plattformer som Flash.

HTML5 skulle være bedre enn Flash, og frihet fra DRM er akkurat det som ville gjøre det bedre.

I verste fall kan vi se for oss en fremtid der alt innhold på nettet er DRM-beskyttet, og at flytting av data dermed er prisgitt opphavsmannens ønsker.

Det ville være et stort tilbakeslag for nettfriheten, hevder EFF.

Stikkord: drm, video, youtube