Vi gleder oss til dette.

Annonse


Dette får Galaxy S IV

Barcelona (ITavisen:) Vi har i mange år drømt om muligheten til å slippe kort og kontater for å betale; fra MWV 2013 vi har en god, og en dårlig nyhet til deg.

Visas Jon White er selskapets markedsføringssjef. Han demonstrerte for ITavisen.no en verden der du slipper å betale med kort og kontakter, og ikke minst den kjipe jobben det er å taste inn all informasjonen for å fullføre en netthandel. Når kommer det ti
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Vi vet ikke når, men de jobber med det

For å ta den gode først: Telenor tester Visas betaling med smartmobil akkurat nå (når tjenesten kommer vil du få et nytt kort). Det er et pilotprosjekt, så om det ikke kommer før neste år, eller kanskje ikke før 2015, så hadde vi ikke blitt overrasket – slike ting tar ofte veldig lang tid.

Det som dog overrasket er at de heldige britene har kunnet betale med mobilen i 6 år allerede – ting går ikke så fort i Norge, altså.

Visas mobil-app.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Visa har to satsingsområder for digital-betaling: å betale i butikken med mobilen ved å legge den inntil bankterminalen, og mulighet for å lagre kortinformasjon (Visa, såvel som Mastercard) i en app på nettbrettet – på den måten slipper du å taste inn adresse og kortinfo.

Annonse


Navnet på sistnevnte tjeneste er «V.me». Denne tjenesten lanseres i Storbritannia og flere andre store europeiske land i sommer. Når kommer dette til Norge? Det hadde ikke Visa noe svar på, men vi har en følelse av at det vil ta noe tid som alt annet som har med betalingssystemer å gjøre.

Man legger smartmobilen rett på terminalen.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Umulig å bli lurt

Sikkerhetsfordelen med netthandel-systemet er at man ikke trenger å være redd for å bli lurt: det er nemlig banken som mottar pengene fra deg, og som igjen overfører pengene til nettbutikken. Visa tror at i 2020 vil 1 av 3 betale på denne måten.

Vi lurte på om det vil være dyrt for de fysiske butikkene å få inn de nye kortterminalene med støtte for smartmobil-betaltingl. Som svar fikk vi at dette blir en del av en eksisterende oppdaterings-syklus av terminalene, så det vil ikke gi veldig store ekstra-utgifter for butikkene, om noe, men det er klart det tar tid å skifte dem ut.

Transaksjonslogg.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

En liten IV-detalj

Forøvrig bekreftet Visas markedssjef at Samsung Galaxy IV får implementert støtte i sitt brikkesett for betaling med den i fysiske butikker. Det er trolig den eneste detaljen som er avslørt om IV i skrivende stund (pressekonferansen avholdes forøvrig 14. mars).

I tillegg til betaling for fysiske produkter skal Visa levere smartmobil-betaling for kommersielle transporttjenester. Londons banesystem får dette allerede i år. Om dette noengang kommer til Norge er opp til Ruter.

Visas app lagrer kort og adresse-informasjon så du slipper å taste det inn hver bidige gang du netthandler.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Flere kort er støttet.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse