Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Winterboard med Glasklart-tema. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Slik gjør du iPhone levedyktig i år

Vi viser deg alle de smarteste triksene.

At iOS igjen mangler funksjoner og finesser som forlengst er å finne i Android er igjen en realitet.

Les denne artikkelen for å gjøre endringene under mulige. Ingen av appene nevnt i denne artikkelen er mulige uten å hacke din iPhone ved hjelp av evasi0n.

ITavisen.no tar intet ansvar for eventuelle skader på din iOS-enhet og/eller på PC-en som utfører jailbreak-endringene i iOS-filsystemet.

Mens vi venter på iOS 7…

For med Apples filosofi vil de alltid ligge etter hva angår antallet funksjoner i OS-et; dette er et bevisst valg på flere måter, selv om man nå ikke kan konkludere med annet enn at Apple innså at innovasjonen gikk for tregt med Scott Forstall ved roret (kanskje ble han for lat og selvsikker etter årevis med megasuksess).

Men; det finnes en grense for hvor minimalistisk, for ikke å si forsiktig, man skal være med brukerne før man presenterer nye funksjoner. Det siste store var varselsenteret, og nå sist egen kart-tjeneste. Førstnevnte ble introdusert i iOS 5 for godt over ett år siden.

De er mange, og de er et must

iOS 6.x per 2013 mangler funksjoner brukere av nyeste Android-versjon ikke kan leve uten, og etter å ha testet en rekke jailbreak-apps sitter vi igjen med følgende apps vi ikke lenger kan leve uten på en iPhone (appene uten pris er gratis):

* Zephyr (30 kroner) – Fler-gest-multitasking som på iPad. Supert å kunne hente opp multitasking-menyen med ett fingerswipe opp, og ikke minst kunne bla i åpne apper uten å hente frem multitaskeren. Hjem-knappen brukes knapt mer. Kommer den i iPhone 6 med iOS 7?

* Activator – Dette er en av de første jailbreak-appene som ble utviklet, og den er fortsatt et must, så mye at den faktisk er et must i kombinasjon med andre apper. Appen sørger for å gi mulighet til å endre hva hjemknappen skal gjøre (f.eks. tre klikk for å åpne musikkspilleren i multitaskin-menyen).

* SwipeSelection – Å måtte holde inne over ord og bokstaver man vil endre på funker dårlig, spesielt om man er på farten. Med denne appen blar du frem og tilbake i teksten ved å swipe til høyre og venstre.

* f.lux – Mobilen er (dessverre) med oss over alt, og det første mange gjør før de sovner er å sjekke e-post, Facebook og nyheter, men man blir nesten sveiseblind av det skarpe lyset. f.lux sørger for å dempe det. Appen vet hvor du er i verden og justerer skjermen automatisk for deg. Resultatet er en skjerm man fint kan se på før man skal sove uten å bli mer våken – vi venter bare på at Apple kjøper utviklerne Sestereopsis. Finnes også til iPad, Mac og Linux. Bruker du Android laster du ned Lux.

* NCSettings – denne lille appen impleneterer minimalstiske av og på-knapper for kjerne-funksjoner som flymodus, Bluetooth og vibrering for å nevne noe, i varselsenteret. NFSettings kan ikke like mye som SBSettings, men tar også mye mindre plass og konfigurasjon. Vi anbefaler det blå knappeoppsettet for lettere å se hva som er på.

* Auxo (11 kroner) – En multitasker-erstatter som om Apple skulle gjort det selv. Miniatyrbilder viser åpne apper, og for å lukke dem swiper du dem bare ned med fingeren (bruk to fingre for å ta to samtidig). Den implementerer også lysstyrke-justering og en fin musikkstyrer og av og på-knapper for de viktigste funksjonene (Bluetooth osv.) ved å swipe til venstre for app-listen.

* Browser Changer – Bruker du Chrome på andre enheter er Safari Mobile en plage: ikke vet den hva du har oppe på PC-en din på jobb, og ikke har den den smarte fane-behandleren. Browser Changer setter Chrome som standard, så åpner du en lenke går du rett inn i Chrome uten å måtte kopiere URL-en fra Safari. En tweak man definitivt ikke kan leve uten som Chrome-bruker.

* MapsOpener – Apple Maps har aldri vært dårlig som det ble hauset opp til å være, og Apple har gjort en rekke endringer siden lansering. Likevel gjenstår det faktum at Google Maps har vært på markedet i 7 år. Google Maps er en standard akkurat som Google Search, og til Apple blir like bra (?), er Googles alternativ å foretrekke.

* Sparrow+ – Ikke så fan av Apples e-post-klient? (La oss være ærlige, den har jo ikke vært oppdatert siden… nei, vi husker ikke). Sparrow+ gjør, ja du gjettet riktig Sparrow, som standard-epost-klient til alle har fått tilgang til Mailbox. Sparrow+ implementerer også push-støtte i e-post-klienten.

* Nitrous (5 kroner) – Apropos nettlesere: Safari har en kjapp JavaScript-motor de naturlig nok ikke vil gi til Google. Chrome er derfor endel tregere på slikt innhold, men ikke med Nitrous installert. Den lille appen aktiverer Apples kjappe JavaScript i alle nettlesere og apps som viser web-innhold.

* Dashboard X – (11 kroner) Widgets på iOS, endelig. Dashboard X gjør det mulig, men husk at slikt bruker endel batteri. Eksempler på widgets finner du her.

* Winterboard – iOS har ikke endret seg grafisk i noen større grad siden 2007. Winterboard er en enkel tema-behandler der du krysser av for en rekke inkluderte grafiske endringer, såvel som temaer du har lastet ned. Det er mye lekkert å velge mellom, men husk at HTML-låsseskjermer ikke viser varsler grunnet en endring i iOS-koden.

* Barrel (16 kroner) – Leverer nye animasjoner når man blar gjennom app-listen. På vår iPhone er kube-effekten favoritt.


Stikkord: ios, jailbreak, Tips