Annonse


Dette er den aller beste Windows-mobilen

Tenk Galaxy SIII, bare med Windows Phone 8 i stedet for Android. Det er mer eller mindre Samsung Ativ S i et nøtteskall, mobilen som henter både utseendet og mye av funksjonaliteten fra Android-bestselgeren, men altså kjører Microsofts ferskeste mobile operativsystem.

Og resultatet er faktisk den WP8-mobilen som byr på aller mest. Perfekt er den ikke, men den har uten tvil den beste kombinasjonen av funksjoner og kapasitet.

Velkjent utseende
De ytre inntrykkene først: Som sagt, denne dingsen ligner på enormt populære Galaxy SIII, og det betyr at du mest sannsynlig har en viss idé om hvordan den føles i hendene. SIII er en kjempesuksess i Norge, så sjansen er stor for at du har hatt en slik i hendene. Og Ativ S bygger på mange av de samme prinsippene, utformingen er ikke ulik, størrelsen er tilnærmet identisk, og skjermen er like stor og bruker de samme teknologiene.

Det betyr også at telefonen er laget i plast, og har ikke det samme sofistikerte unibody-designet som Lumia 920 eller HTC 8X. Ativ S er litt mer tradisjonelt utformet, med et deksel på baksiden som tas av for å få tilgang til SIM-kort, batteri og minnekort.

Annonse


Ja, du leste riktig: Det at lokket er avtagbart, gir en stor fordel – du kan bytte batteri selv, og mobilen støtter minnekort. Hverken Nokia Lumia 920 eller HTC 8X kan dette (mens Nokias og HTCs rimeligere WP8-modeller lar deg sette inn minnekort).

Les: Vår test av Nokia Lumia 920

Resultatet er den eneste Windows Phone 8-toppmodellen som både gir deg de beste spesifikasjonene og fleksibiliteten med å kunne bytte batteri og utvide minnet. Vi vet at det er et stort pluss for mange som ikke liker begrensninger.

Utover dette kan vi konkludere med at telefonen føles godt i hendene, og Samsung har mestret det å bruke plast uten at det føles for bilig, knirkete eller lite solid. Ativ S er kvalitet, la det ikke være noe tvil om det.

Mobilen er også lett, tynn og har slanke rammer, en merkbar motsetning til mursteinen Lumia 920. Det er imponerende hvordan Samsung klarer å skvise inn en skjerm på 4.8 tommer uten at mobilen føles nevneverdig stor eller klumpete.

Det er ellers ikke så mye spennende på utsiden av Ativ S, vi finner de tradisjonelle knappene for kamera, volum og av/på, uttak for hodetelefoner på oversiden og USB-plugg på undersiden. Under skjermen sitter det én fysisk Windows-knapp og to kapasitive funksjonsknapper som lyser opp etter behov.

Topp skjerm
Tradisjonen tro (i alle fall innenfor Samsungs toppmodeller) er skjermen glimrende. Den er ganske så identisk med panelet på Galaxy SIII, og er altså 4.8 tommer stor, har 720p-oppløsning og den samme Super AMOLED HD-teknologien. Det betyr fantastisk fargegjengivelse, bra kontrast og ypperlig skarphet. De tydelige, klare menyene til Windows Phone 8 gjør seg virkelig godt på denne skjermen, og det samme gjør bilder og video. Skjermen bruker PenTile-teknologi, ja, noe som er til tider kontroversielt, men vi kan ærlig talt si at den høye pikseltettheten eliminerer alle ulemper med denne teknologien. Totalt sett er det rett og slett lite å utsette på skjermen, her får du både størrelse, høy oppløsning, flotte farger og god lesbarhet selv utendørs (selv om været for tiden gjør det vanskelig å teste telefonen i sollys).

På innsiden er Ativ S mer eller mindre identisk med de øvrige toppmodellene som kjører Windows Phone 8. Det vil si at den har en tokjerners 1.5 GHz-prosessor og 1 GB med RAM, i tillegg til dedikert Ardeno 225-grafikkbrikke.

Dette er spesifikasjoner som sørger for at Windows Phone 8 kjører fullstendig smertefritt, med glimrende respons og null hakking. Windows Phone har helt siden versjon 7 vært et raskt og meget godt optimalisert operativsystem, og det er det fremdeles. Derfor krever det foreløpig ikke de mektigste firekjerners-brikkene, selv om det er bakt inn støtte for mye kraftigere maskinvare (og dermed er det et veldig fremtidssikkert OS).

Så igjen, opplevelsen med å bruke WP8 er ikke noe annerledes på Ativ S enn på Lumia 920 eller HTC 8X. Det går lynraskt, nesten uansett hva du gjør. Ikke minst er nettsurfing-opplevelsen veldig tilfredsstillende på Ativ S, både takket være den store skjermen og den gode ytelsen. Internet Explorer tegner opp sidene kjapt, scrollingen er kjemperesponsiv, og vi finner generelt veldig lite å klage på (men ikke forvent støtte for Flash eller Silverlight).

Windows på godt og vondt
Men hva med selve Windows Phone 8? Vi har jo skrevet mye om operativsystemet tidligere, om de nye funksjonene og hvor mye mer fleksibelt det er nå. Det er fortsatt et OS som fremstår som annerledes mer levende, mer interessant, kanskje mer fremtidsrettet. Det er langt bedre og mer robust enn de tidligere versjonene, samtidig som navigasjonen og det generelle utseendet er hele tiden familiært.

Les: Dette må du vite om Windows Phone 8

Vi skal derfor ikke diskutere OSets fordeler og ulemper i så stor grad i denne omgang, men vi registrerer at selv om WP8 i seg selv er veldig funksjonsrikt, og at utvalget av tilgjengelige applikasjoner er stadig større, er det fortsatt et godt stykke igjen til økosystemet til iOS eller Android.

Vi merker for eksempel at noen av de applikasjonene vi bruker aller mest, nemlig Spotify og Instagram, fortsatt ikke finnes på Windows Phone 8. Mange andre tredjeparts-applikasjoner fremstår fortsatt som nokså ustabile eller lite funksjonelle.

WP8-verdenen blir stadig bedre, skritt for skritt, men vi er ikke helt der enda.

Samsung har også lagt ved en del egne apper. Disse er temmelig frivillige å bruke, du kan fjerne dem helt om du ønsker, men de legger til noen greit nyttige funksjoner. For eksempel Now-appen, som byr på vær, nyheter og aksjer, en app som gir deg enkel fotoredigering, Chat On, som er Samsungs egen chat-tjeneste med støtte for forskjellige plattformer, pluss et par andre programmer. Utvalget av Samsung-apps kan ikke helt måle seg med programmene Nokia har skreddersydd for WP8, men noen av dem er i alle fall halvveis nyttige.

Bilder tatt med Ativ S

Kompetent kamera
Samsung har satt inn et 8 megapiksels-kamera i Ativ S, og det har spesifikasjoner som er rimelig identiske med Galaxy SIII. Og det er en bra ting: Dette er et flott kamera som leverer meget gode bilder under de aller fleste forhold. Fargene er veldig godt gjengitt, skarpheten er ypperlig og detaljnivået er høyt. Vi må imidlertid påpeke at Nokia Lumia 920 er fremdeles kongen når det gjelder bildestabilisering og det å ta bilder i mørket.

Videoopptakene er like gode, og Ativ S filmer selvsagt i 1080p, noe som er blitt standard i så godt som alle toppmodeller nå.

Se video filmet med Ativ S

Funksjonalitetsmessig byr Windows Phone 8 på greie mulighetet med kameraet, grensesnittet er lekkert og lett å forstå, og man kan gå direkte til nettbutikken fra kamera-applikasjonen for å laste ned flere kamera-relevante apps. Vi savner imidlertid en skikkelig panoramamodus. Og vi misliker at det ikke er en mulighet for å fokusere på utvalgt sted der du trykker med fingeren, uten at telefonen tar bilde automatisk.

Bra batteri
Vi må skryte av batterilevetiden på telefonen – Samsung har dyttet inn et kraftig batteri her, og det merkes. Ativ S holder det fint gående en hel dag med ganske intenst bruk, og mer enn det hvis du reduserer aktiviteten noe. Og siden batteriet kan byttes, er det også mulig å ha med seg et ekstra batteri hvis det er behov for det – noe som ikke er mulig hos Nokias eller HTCs toppmodeller.

Vi kan ikke annet enn å konkludere med at denne telefonen liker vi veldig godt. Det er uten tvil den beste Windows Phone-enheten på markedet akkurat nå. Med mindre du er veldig opphengt i et fargerikt utseende og polykarbonat unibody – da får du heller gå for Nokia eller HTC. Ativ S har kanskje et mer tradisjonelt og plastikk-aktig utseende og utforming, men den har den beste og største skjermen, de beste mulighetene for utbygging (med minnekort), et bra kamera, flott batterilevetid og føles generelt bra i hendene. Windows Phone 8 har fortsatt litt igjen før det er ordentlig konkurransedyktig, men det forandrer ikke det faktum at vi har hatt det veldig trivelig med denne mobilen.

Annonse