Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Platebransje-organisasjonen RIAA slår tilbake mot påstandene om at de verste piratene også er de beste kundene. Her en advarsel fra 80-tallet... (Ill.: RIAA)

– Nei, pirater er ikke bra kunder

Platebransjen ikke enig i konklusjon.

For en måned siden slo en undersøkelse fast at de som laster ned mest musikk ulovlig også er de som kjøper mest musikk på lovlig vis.

Uventet resultat
Så ble det stille i platebransjen, som kanskje hadde ventet et noe annet resultat.

Men nå kommer svaret fra den amerikanske platebransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Association of America):

– Jo mer interessert, desto verre tyv
– Enkelte kommentatorer har feilaktig rapportert at folk som bruker P2P-tjenester som BiTorrent kjøper mer musikk enn ikke-brukere. I det legger de at det finnes en form for sammenheng. I virkeligheten er sammenligningen urettferdig, siden den sammenligner folk som er interessert i musikk med folk som ikke er interessert i det hele tatt. Selvsagt er det slik at folk som er interessert i musikk også kjøper mest musikk, skriver lederen for forskning og strategisk analyse i RIAA, Joshua P. Friedlander på RIAAs blogg.

Med andre ord er det slik at de som har musikk som sin største lidenskap stjeler. Mens alle andre holder seg borte både fra lovlige og ulovlige musikkbutikker.

– Men hvorfor det?
Men Friedlander stopper ikke med dette. Han har også tanker om hvorfor musikkentusiastene foretrekker ulovlige gratis-tjenester selv om de kan få den samme musikken gratis andre steder:

– Uavhengige kilder forteller oss at folk ikke bruker BiTorrent til lovlige formål, men til å unngå et lovlig marked som nå gjør så godt som all musikk gratis tilgjengelig på en eller annen måte.

Det er med andre ord mer eller mindre uforståelig for RIAA-sjefen at folk skal behøve å stjele når de bare kan tegne gratisabonnement på Spotify med sine 20 millioner tilgjengelige låter.

Stikkord: fildeling, piratvirksomhet, riaa