Annonse


TEST: iPad mini

iPad mini er ikke billigst, den er ikke kraftigst, og den har ikke Retina Display.

iPad mini er her

Men det første man tenker når man plukker den opp første gang er: hva så?

Med nesten 13 timer batterilevetid, og et design og en byggkvalitet ingen andre er i nærheten av er dette mini-nettbretttet som kommer til å ta verden med storm, og gjøre nettbrettene til virkelig allemannseie – selv om den ikke har Retina Display.

Hvorfor? Mindre er mer, men mindre er ikke for smått når det kommer til iPad mini.

Annonse


Vekt og panel-størrelse – iPad mini og 7″-konkurrentene:

iPad mini:

* Skjerm: 7.9″
* Vekt: 308 g
* Dimensjoner: 200 x 134.7 x 7.2 mm

Google Nexus 7:

* Skjerm: 7.0″
* Vekt: 340 g
* Dimensjoner: 198.5 x 120 x 10.56 mm

Amazon Kindle Fire HD 7″:

* 7.0″
* Vekt: 395 g
* Dimensjoner: 193 x 137 x 10.3 mm

Legg merke til at iPad mini er tynnest og lettest, men samtidig leverer størst skjerm-areal. Det er vekt, størrelse og app-utvalg som vil avgjøre kampen om 7″-kundene.

Design

iPad er ikke et billig-produkt, og det føles ikke ut som et. Har man lyst å spare penger velger man ikke Apple, så enkelt er det. Dette er tilfellet også i år.

Har man derimot lyst på et produkt det er en glede å holde og bruke, og er villig til å betale for merverdien dette gir (men som er umulig å beregne i kroner og øre), er det fortsatt ingen andre som når opp.

For mens de andre skifter design som de øker CPU-klokkefrekvenser og minne, vet Apple hvem de er og hva kundene og potensielle kunder er villige til å betale for.

iPad mini gjenspeiler i så måte selskapets designkultur som ingen andre. iPad mini minner veldig mye om iPhone 5 med sin svarte bakside og elegante laserpresisjons-ramme-linjekutt. Det føles som å holde i et smykke. mini-en er også veldig lett, en annen egenskap den deler med iPhone 5.

Høyttalerne er faktisk også en god del bedre på iPad mini enn de andre iPad-ene, ikke bare fordi det er stereo-høyttalere, men også fordi de er plassert mye smartere enn på 10″-modellene.

De har samme grilldesign og plassering som iPhone 5, noe som betyr at man ikke blokkerer lyden med hendene. Dette var noe vi ofte opplevde ved bruk storebrødrene. En plage mindre, spesielt når man spiller, og det tror vi mange vil bruke denne til. Mer om dette senere.

Skjerm

Det hadde ikke vært noe poeng å bare krympe skjermen, for ved å krympe panelets visningsstørrelse har man selvsagt plass til mindre innhold, og da må man få igjen på andre måter. Det har Apple lykkes med. Dette er det tynneste og letteste 7″-nettbrettet på markedet.

Se vår iPhone 5 mot iPad mini-panel-sammenligning:

Og kalle det et 7″-nettbrett blir jo litt feil, da det måler 7.9″, men det konkurrerer mot 7″-nettbrett.

Det er akkurat det som er så genialt med panel-størrelsen Apple har valgt. Med 7.9″ får man det beste av begge verdener: nettsider og apper vises på riktig måte, men samtidig er brettet svært tynt og lett – lettere og tynnere enn 7″-konkurrentene som ikke kan vise like mye innhold.

Det er helt klart skuffende at den ikke har Retina-oppløsning (den viktigste grunnen til at den ikke får en sekser), men vi skjønner hvorfor: ytelse og batterilevetid.

Det krever kraft å dytte en så høy oppløsning. Det er en grunn til at iPad 3 var bittelitt feitere enn iPad 2 – batteriet må være stort nok for å kunne levere 10 timer. Heller 10 timer brukstid enn 5 timer og Retina Display. Ingen tvil.

Når man møtes av hjem-skjermen på iPad mini første gang får man den litt ekle følelsen av å ha kjøpt fjorårets produkt: «Nei nei, har jeg kjøpt katta i sekken?» Man legger fort merke til linjen øverst, som blant annet viser batteriprosent, ikke er et Retina Display-panel.

Men heldigvis: det ser langt bedre ut når man starter spill, ser bilder eller film: da konkluderer man med at panelet er riktig så flott, selv til å ha såpass lav oppløsning. Også spill ser flotte ut og kjører uten problemer.

Ytelse

Som sagt har iPad mini iPad 2-ytelse, og man merker ganske så godt at den ikke har iPad 3, eller iPhone 5-ytelse. Spesielt det å gå fra iPhone 5 til iPad mini merkes.

Femmern er på steroider forhold til mini-en hva angår OS-navigasjon, men heldigvis kjører alle iPad-apps uten problemer, og uten at utviklerne behøver å gjøre noe som helst. En gigantisk fordel.

Riktignok tar det litt lenger tid å laste inn apps, men ikke mye, og det er aldri et irritasjonsmoment.

Når alt kommer til alt leverer den iPad 2-ytelse. Sistnevnte er fortsatt et populært nettbrett (Apple har valgt å ikke droppe det, til forskjell fra iPad 3), så kundene synes tydeligvis at ytelsen er akseptabel.

Når iPad mini samtidig er billigere (2590 kroner mot 2990 kroner), lettere og tynnere, er dette en helt akseptabel «trade-off».

Vekt

Det med vekta er, foruten batterilevetiden, det beste med dette brettet. Endelig kan man surfe, lese og spille med en hånd. Dette er mulig også med iPad 10″, men det er langt fra behagelig.

Vi elsker tynne dingser, men nye iPad mini er faktisk så tynn at det ville vært veldig merkelig å holde i noe som er enda tynnere. Faktisk bør ikke Apple trimme tykkelsen noe særlig mer – da tror vi den hadde vil være vanskelig å holde fast i.

Det med vekta kan ikke iPad mini få nok skryt for: du kan holde mini-brettet med tommel og pekefinger på hver sin side og ikke være redd for å bli sliten eller mister den.

Småting

Men det er to småting som skuffer: hjem-knappen sitter ikke like godt på plass som på iPhone 4, 4S og iPhone 5. Den sitter rett og slett litt løst, og hver gang man trykker på den får man en ekkel billig-følelse som med hjemknappen på 3GS – for når resten er så bra bygd merker man den minste lille ting.

En annen ting man fort legger merke til er at baksiden er glatt. Den ser jo minst like vakker ut på baksiden, men derfor er man desto mer redd for å miste den, og når baksiden er som den er, er det viktig å holde den med om ikke et hardt grep, så i hvert fall med autoritet.

Såpeform-designet på iPad 2, 3 og 4 vil forhåpentligvis fases ut til fordel for iPad mini-designet. Vi mener dette er mye lekrere, og det sier mye, for fullstørrelse-iPadene er på ingen måte stygge.

iPad 5 får trolig samme design som iPad mini, og vi håper og tror Apple klarer å kutte vekta endel.

Spill

Det er spesielt å spille grafikkfine-spill som Need For Speed: Most Wanted på ett så lite og lett nettbrett.

Vi lurer på hva som kommer til å skje med iPod Touch-kundebasen som kjøpte den i hovedsak for spill. Vi tror iPad mini vil bli en slager blant barn og «casual gamers» med sin lave vekt og flotte design.

iPad mini er enda mer et underholdningsprodukt enn sine storebrødre. Det Sony ikke har klart med Playstation Vita har Apple allerede klart med iPod Touch, og nå trolig også med iPad mini.

Testbilder tatt med iPad mini-kameraet:

Dette bør få Sony-sjefene til å revudere hele sin strategi. Vita er en flopp, og det er for oss vanskelig å forstå at de etter PSP, og introduksjonen av iPhone, turte å lage nok en dyr håndholdt konsoll med store utviklings-budsjett.

Programvare

På iPad mini er iOS 6 selvsagt forhåndsinstallert. Det er ikke mer å si om iOS 6 på iPad mini enn at det er identisk med iOS 6 på alle andre Apple-produkter med støtten (fra og med 3GS – ikke iPad 1).

iOS 6 er ikke spennende, og man vet akkurat hva man får, men det reddes av at det er polert nærmest til perfeksjon.

For å si det på en annen måte: alt iOS 6 kan gjøre, gjør den på en svært god måte. Det er innholds-konsumering som er greia med nettbrett. Hvordan man starter en app, en film eller en bok er i så måte ikke interessant.

Det at iPad mini kan kjøre absolutt alle apps som er laget for iPad er det viktigste kortet til Apple foruten design og vekt. Innholdsbiblioteket fortsetter å være iOS-produktenes største styrke. Så får det heller være at iOS 6 føles som iOS alltid har gjort.

Det krever heller ingen ny arbeidsflyt noe som også er ett pluss, men det er ikke tvil om at vi ønsker flere valg, og at dette er iOS’ største svakhet. Vi håper Jony Ive ta de riktige valgene.

Vi påpeker igjen: nettbrett er laget for konsumering og ikke arbeid. Da er det viktigst at innholdet (film, musikk, spill, apps og bøker) er tilstede, og at man gleder seg til å holde i produktet.

Siri er forøvrig inkludert, uten at det får oss til å bli særlig begeistret. Nytteverdien av Siri i Norge er fortsatt lav, og vi synes det er like teit å snakke til en mobil eller et nettbrett i 2012 som det var funksjonen ble introdusert for ett år siden. For bilister og mosjonister er funksjonen muligens fin, men nytteverdien er liten i Norge uten lokasjonsstøtte.

Konklusjon

iPad mini Retina Display kommer til å bli det beste og mest populære Apple-produktet når det kommer om ett eller to år.

Det er riktignok kjipt at iPad mini ikke har super-panelet, og at det er dårligere enn Nexus 7 hva angår oppløsning, men greia er at det ikke er noen «dealbreaker». 7.9″-størrelsen er perfekt, og å surfe på dette noe mindre panelet er ikke et handicap.

Dette fordi iPad mini gjør alt det markedsleder iPad 10″ gjør uten å snuble. Dette er en iPad 2 hva angår ytelse og skjerm (men med bedre kamera), men der stopper også likhetene.

Størrelsen og vekta er perfekt, og det er dette mange har etterlyst. Det føles kjipt å bruke tunge iPad 10″ etter å ha testet iPad mini, og noe bedre skussmål er det vanskelig å gi.

7″-nettbrettene blir det neste store. 10″-brettene blir om kort tid produkter for entusiaster.

Ser man bort fra en litt vaklende hjem-knapp og en glatt bakside er dette industridesign som vil gå inn i historiebøkene, og være en lærebok for designstudenter i mange tiår fremover.

App-biblioteket er fortsatt best i klassen, og nok til at konkurrentene fortsatt holdes på god avstand. Et godt kjøp, og en klar femmer.

Annonse


Annonse


Annonse