DSC02902

Annonse


Fortsatt den beste mediespilleren

Hvis du trodde at iPoder var blitt gjemt bort til de mest støvete hjørnene av Apple-butikkene, gjort irrelevante av smartelefoner og streamingtjenester, må du tenke om igjen. For denne produktkategorien har tydeligvis fortsatt livets rett, og Apple har faktisk gjort den mest omfattende redesignet av både iPod Touch og Nano på lenge.

Kjent, men nytt
Selve konseptet med iPod Touch er uforandret, det er mer eller mindre en iPhone minus telefonfunksjonalitet, som ellers henter både designelementer og spesifikasjoner fra storebroren. Og årets modell er kort fortalt en blanding av iPhone 4S og iPhone 5, pakket inn i et vanvittig lekkert og tynt skall.

La oss altså gå raskt gjennom hva det er iPod Touch har å by på.

Først og fremst, så utrolig tynn og lett den er. Vi er imponert. Den er sylslank, forskjellen fra allerede tynne iPhone 5 er merkbar. Og den er tydelig lettere enn iPhone 5.

Annonse
Samme skjerm
Samtidig er fronten ganske lik iPhone 5, i og med at den samme 4-tommers skjermen brukes her. Skjermen har den samme oppløsningen, den samme kvaliteten, den samme skarpheten som iPhone 5, og Apple påpeker tydelig at det ikke er gjort noen kompromisser her.

Baksiden er imidlertid litt annerledes. For det første er testmodellen vår sjokkrosa, men det er nå slik livet er noen ganger. For det andre er hele baksiden av spilleren laget i kjølig metall, som gir den en robust og solid følelse. Temmelig luksuriøst til å være en mediespiller, altså.

På baksiden fester vi også en gummireim som Apple kaller for «Loop», på undersiden sitter pluggene for Lightning (den samme som i iPhone 5) og for hodetelefonene (den nye typen øreplugger følger med i pakken).

Nok kraft, inntil videre
Selv om skjermen og flere av de øvrige teknologiene er hentet fra iPhone 5, stammer innmaten fra den eldre iPhone 4S. Det vil si A5-prosessoren og 512 MB med RAM, noe som fremdeles leverer en veldig kompetent ytelse.

Tynn er den.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Veldig kort fortalt, den nye iPod Touch er ikke like lynrask som iPhone 5, men ikke fortvil – den har fortsatt veldig fin ytelse. Mer eller mindre sammenlignbar med iPhone 4S, som ikke akkurat var en sinke. Det å navigere seg gjennom menyene, lese nettsider eller spille spill går like fort som på den forrige iPhone-generasjonen. Noe som gjør den nye Touchen til en veldig kompetent liten sak, som absolutt er full av muligheter. Du får tross alt full tilgang til App Store og alle applikasjonene som finnes der, selv om ikke alt er like nyttig uten telefonfunksjon.

Ingen GPS
Én ting som mangler er imidlertid GPS – så Touchen er ikke så nyttig som navigasjonsverktøy. Den kan fortsatt bruke lokasjonstjenester via WiFi-antenner, men det er ikke like nøyaktig som dedikert GPS-funksjonalitet.

Video filmet med iPod Touch

På den andre siden har Apple skvist inn et overraskende godt kamera i pakken. Det har litt færre megapiksler enn de to nyeste iPhone-modellene (fem, for å være nøyaktig), men kvaliteten er forbløffende bra. Ikke minst kan dingsen filme i 1080p. Så i tillegg til å være en topp mediespiller, er Touchen plutselig en ganske relevant erstatning for lommekameraer.

Bilder tatt med iPod Touch

På programvaresiden er det lite nytt å nevne, hvis du har erfaring med iPhone. iOS 6 kommer forhåndsinstallert, og leverer den velkjente bruksopplevelsen. Det er nok verdt å merke seg at Siri er nå tilgjengelig på iPod Touch, om du skulle finne denne virtuelle assistenten relevant. Og det sier seg selv at kartapplikasjonen er av den nye, Apple-utviklede typen, med alt det medfølger (den er altså fremdeles ikke spesielt bra).

DSC02915
(Ill.: Thomas Marynowski)

Byr på mye
Det er faktisk utrolig fort gjort å bli glad i denne slanke saken. Takket være den større (og veldig gode) skjermen er Touchen nå blitt en virkelig solid medieavspiller. Den økte prosessorkraften gjør at den gjør seg veldig godt som spillkonsoll, og den har ellers potensiale til å kjøre masse andre, relevante apps, fra det enorme økosystemet. Og det er et solid kamera i samme slengen. Få andre mediespillere tilbyr så mye i en pakke.

Det er synd at enheten ikke har full GPS-støtte, men ellers kan vi gledelig anbefale årets Touch-modell til alle som av diverse grunner ikke ønsker seg en fullverdig smartmobil. Det skal imidlertid sies at moroa koster litt: 2.390 kroner for 32 GB-varianten og 3.190 for 64 GB-utgaven.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse