De fire Pirate Bay-gründerne har levd høyst forskjellige liv etter at dommen mot dem falt i 2009. Fra venstre Peter Sunde, Carl Lundström, Fredrik Neij og Gottfrid Svartholm Warg.

Annonse


Konkurs, flukt og stoffmisbruk

Det er nå godt over tre år siden Pirate Bay-grunnleggerne Carl Lundström, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde ble dømt til å sone ett år i fengsel og betale til sammen 30 millioner svenske kroner i erstatning til musikk- og filmbransjen.

Forbereder jubileum
Dommen ble senere anket, og resultatet ble vesentlig reduserte fengselsstraffer for alle fire. Samtidig ble den samlede erstatningssummen økt til 46 millioner svenske kroner og senere til 74 millioner.

The Pirate Bay er fortsatt oppe og går, om enn med noe nedetid (som ikke skyldes myndighetene) av og til. Ironisk nok ligger piratportalen i dag på et svensk toppdomene. Og nettstedet planlegger nå en storstilt feiring av sitt 10-årsjublieum neste år.

Sperring virker ikke
Utallige forsøk fra myndighetene på å stoppe nettstedet har så langt ikke lykkes. Flere land (blant dem Storbritannia, Nederland, Belgia og Italia) sperrer for nettstedet, uten at det ser ut til å ha noen virkning.

Annonse


Dette fordi The Pirate Bay rett og slett endrer IP-adressen sin, samt at folk bruker enkle teknikker for å omgå sperringene.

Tapte sak i Norge
Google har bannlyst Pirate Bay og torrents som ligger der fra sine søkeresultater. Heller ikke dette ser ut til å legge noen nevneverdig demper på lysten til å laste ned filmer, spill, bøker, programvare og musikk ulovlig.

Her hjemme har Telenor konsekvent nektet å sperre for Pirate Bay, på tross av utallige oppfordringer og juridiske trusler fra kultur- og underholdningsbransjen. Til slutt så platebransjeorganisasjonen IFPI seg nødt til å gå til rettssak. Den tapte de.

En brøkdel betalt
Av de til sammen 74 millioner svenske kronene som de fire Pirate Bay-grunnleggerne til slutt ble dømt til å betale har bare 330 000 blitt drevet inn så langt. De pengene er det knekkebrød-arvingen (Wasa) Carl Lundström som har betalt.

Sett utenfra er altså resultatet en total fallitt både for det svenske rettsvesenet og for kultur- og underholdningsbransjen.

Mer piratvare enn noen gang
Nettstedet de ville ta knekken på, har mer trafikk og formidler flere ulovlige opp- og nedlastinger enn noensinne. Det viser både underholdningsbransjens egne statistikker og uavhengige kilder.

Bare en av de fire bakmennene har sonet dommen, og bare en mindre del av erstatningssummen er betalt.

Dette har skjedd med de fire
Nettstedet Arstechnica.com har sett nærmere på hva som har skjedd med de fire etter at dommen falt.

Noe er godt kjent fra før, andre ting er mindre kjent.

Carl Lundström (52)

Carl_lundstrom
(Ill.: Wikipedia/CC)

Gjennom sin far ble han arving til den svenske knekkebrødgiganten Wasa. I 1982 ble selskapet solgt til den sveitsiske Sandoz-gruppen, noe som gjorte Lundström til en formuende mann.

Pengene brukte han dels til å finansiere høyreekstreme og innvandrerfiendtlige miljøer i Sverige, dels til å starte nettselskapet Rix Telecom. Deres kunde PRQ (i dag kjent som en av verdens fremste leverandører av anaonymitetstjenester) huset The Pirate Bay.

Ifølge de andre tre Pirate Bay-grunnleggerne hjalp aldri Lundström dem med penger. Han stilte bare gratis serverplass og nettlinje til rådighet.

I dommen fra 2009 blir han likevel tillagt en vesentlig rolle i piratportalens fødsel og videre drift.

Lundström har sonet dommen ferdig, en stor del av den i husarrest med fotlenke. I tillegg har han betalt 233 000 svenske kroner. Beløpet ble inndrevet med tvang via svenske skattemyndigheter.

Han er bosatt i Sveits, og begjærte seg selv konkurs i september i år.

Det skal ikke lenger være noen kontakt mellom Lundström og de tre andre i dag. Peter Sunde sier det slik i en e-post til Arstechnica:

– Jeg har ingen forbindelse til Lundström overhodet. Vi har svært ulike politiske idealer, så vi har ingen ting å snakke om.

Sunde er svært indignert over at Lundström i det hele tatt blir assosiert med Pirate Bay.

Fredrik Neij (34)

fredrik_Neij
(Ill.: Wikipedia/CC)

Neij har stort sett vært utenlands siden dommen falt, og mediene har hørt lite fra ham.

Det er imidlertid på det rene at han i lang tid har holdt til i Laos, der han har drevet forretningsvirksomhet.

Nå har han imidlertid flyttet til Bangkok sammen med sin thailandske kone. Paret har to barn, og venter et nytt om kort tid.

Den svenske ambassaden i Thailand beslagla Neijs pass tidligere i år, men i august fikk han det tilbake igjen etter å ha vunnet en rettssak i Göteborg.

Neijs advokat Jonas Nilsson har hele tiden hevdet at Neij ikke er på flukt. Han påpeker at hans klient flyttet til Laos i god tid før Pirate Bay-rettssaken.

Hvorfor han ikke har vendt hjem for å sone dommen, vil advokaten imidlertid ikke svare på. På tross at han framstår som vellykket forretningsmann og har stiftet familie, hevder han hardnakket at han er blakk, og dermed ikke kan betale den solidariske boten.

Gottfrid Svartholm Warg (27)

450px-Gottfrid_portrait
(Ill.: Wikipedia/CC)

Gottfrid Svartholm møtte ikke opp til rettssaken, og har i likhet med Fredrik Neij holdt til i Asia de siste årene, nærmere bestemt Kambodsja.

Hva han har drevet med der, synes noe uklart. Men ifølge Arstechnica har han fungert som en slags IT-sikkerhetskonsulent for den britiske forretningsmannen Kit Hargreaves.

Imidlertid skal han ifølge redaktør Peter Hogan i den lokale, engelskspråklige avisa Khmer44 ha mistet jobben på grunn av at han etter Hargreaves mening skal ha hatt et narkotikaproblem.

Svartholm Warg ble i begynnelsen av september arrestert av kambodjansk politi, for så å bli utvist av landet.

Da han ankom Arlanda-flyplassen utfor Stockholm, ble han arrestert av svensk politi. Politiet mistenker at han er involvert i et datainnbrudd hos Logica, selskapet som forvalter svenske skattedata. Innbruddet førte til at skatte- og personopplysninger om 9000 svenske statsborgere kom på avveie (i Norge er som kjent slike opplysninger tilgjengelig for alle).

Svartholm Warg sitter fortsatt i varetekt i påvente av en eventuell dom i denne saken, som ikke er relatert til Pirate Bay-saken.

Peter Sunde Kolmisoppi (34)

450px-Peter_sunde_close_up
(Ill.: Wikipedia/CC)

Peter Sunde har både norske og finske aner, og han snakker og skriver flytende norsk. Han har vært svært aktiv i offentligheten både før og etter dommen. Blant annet har han deltatt i en rekke debattprogrammer, paneler og seminarer, også i Norge.

Sunde var Pirate Bays talsmann utad i forkant av dommen, men har siden i likhet med de andre grunnleggerne tatt avstand fra piratportalen.

Han har også sagt klart i fra at han ikke aksepterer dommen, selv om den nå er rettskraftig etter to anker.

I likhet med Neij har han gjennom sin advokat anket saken videre til den europeiske menneskerettsdomstolen. I tillegg har han søkt den svenske kongen om benådning.

Det gikk lenge rykter om at Sunde skulle ha blitt statsborger på Seychellene, men dette viste seg ikke å stemme.

Det som likevel er et faktum, er at The Pirate Bays eierselskap Reservella er registrert på Seychellene. Filmbransjen har hevdet at en eller flere av de fire bakmennene fortsatt kontrollerer Pirate Bay via dette selskapet, noe som blir kategorisk tilbakevist av Sunde.

Han går fortsatt rundt som en fri mann i Stockholms gater, og er ikke sen med å sende e-post til journalister (oss i ITavisen inkludert) som han mener farer med tøv om ham.

Er Pirate Bay passé?
Man kan saktens spørre seg hvor relevante Pirate Bay-bakmennene er i dag, når du for en hundrelapp i måneden kan skaffe deg alle musikk du måtte ønske gjennom strømmetjenester som Spotify og Wimp.

Denne uka lanserte Netflix samme system for film også i Norge, med en pris på 79 kroner i måneden.

Likevel er det et faktum at flere laster ned ulovlig enn noen gang før, målt på verdensbasis. Årsaken er nok til dels behovet for å skaffe seg materiale før det blir offisielt utgitt.

Og gratis fortsatt er jo fortsatt billigere enn veldig billig.

Annonse