Litt større skjerm - veldig mye kjappere.

Annonse


Dette er våre første iPhone 5-inntrykk

Vi har testet iPhone 5 noen timer. Her er våre første inntrykk.

Signert av Steve Jobs

La oss bare få det avklart med en gang: det er ingen andre selskap som leverer design og byggkvalitet som Apple.

iPhone 5 var kanskje det siste prosjektet Jobs var direkte involvert i, og han ville vært veldig fornøyd med mobilens design og ytelse (Kart-tjenesten? Definitivt ikke.)

Når man plukker den opp får man følelsen av at det er en dummy-modell uten innmat. Det er nesten så man mister den når man pukker den opp – så lett er den. Det betyr ikke at den føles billig, langt ifra. Den føles robust, men som sagt er den veldig lett, og en god del tynnere enn de to forgjengerne.

Annonse
Detaljene i designet, og hva de spesiallagde industrimaskinene får frem er upåklagelige. Apples mål er å lage et forbrukerprodukt som kan måle seg med dyre klokker hva angår kvalitets-følelse ble vi fortalt av Apples mann. De har lykkes.

Og for de som klager på at designet nesten ikke er endret: Apple tar design seriøst, og endrer ikke bare for endringens skyld. Jeg anbefaler å holde den før man konkluderer med at større design-endringer automatisk gir et bedre produkt.

P1000485
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Kjappere enn alt annet

La oss også få avklart med en gang at denne mobilen ikke er noen revolusjon, akkurat som konkurrentenes produkter i samme segment ikke er det.

Ingenting er nytt, men alt er mye bedre: ytelse, skjerm, design, vekt.

Apropos ytelse: Jeg vil påstå den er et større steg enn det var å gå fra 3GS til iPhone 4. Faktisk, en iPad 3 føles veldig treg etter noen minutter med iPhone 5. Denne mobilen er veldig kjapp.

Kombinasjonen super-optimalisert og lettdrevent operativsystem hjelper iPhone 5 å levere en silkemyk opplevelse. Alle apps starter nesten uten lastetid, og man flyr rundt i iOS 6 i rekordfart.

Se selv:

Det er ikke så rart: den er teoretisk kjappere enn alt annet på markedet, men viktigst av alt er at det føles sånn også. Det at den også er veldig lett gjør iPad 3-opplevelsen rett og slett kjip. Vi håper og tror at neste iPad (7″ såvel som 10″) blir mye lettere, for nå føles den bare veldig tung og treg. Det sier mer om iPhone 5-ytelsen enn noe annet.

Skjermen

Det første man legger merke til, foruten vekten, er at skjermen er større. Apple har valgt å gjøre den lengre, og ikke bredere. Dette for å kunne bruke den behagelig med én hånd. Undertegnende har over gjennomsnittet store hender, og tenkte ikke på at jeg brukte en lengre skjerm. Det er ingen problemer å bruke den med én hånd, og det samme har vi hørt fra andre anmeldere.

Den måler nå 4″, og er veldig nærme perfekt 16:9 visning – fint for HD-film kjøpt i iTunes altså, nå er det slutt på svarte striper.

Apropos svarte striper så er det kjipt å starte opp ikke- optimaliserte apps. Noen av de mest brukte er allerede oppdatert for å støtte den nye skjermen (Twitter, Chrome, Facebook), og vi tipper mange andre vil følge etter de kommende ukene. iOS-utviklere pleier å være flinke til det.

Selv om PPI (Pixels per inch)-en er identisk med 3.5″ iPhone 4 (326) legger man ikke merke til dette. Apple tok godt i når de leverte en slik piksel-tetthet i iPhone 4. Det var smart, for de har videreførte dette til femmern uten problemer. iPhone 5 viser nå også hele fargespekteret, og den skal være bedre å bruke i sollys, men dette kan vi ikke bekrefte.

Kamera

iPhone 5 har samme megapiksel-oppløsning, og i store trekk mer eller mindre samme optikk som er å finne i iPhone 4S, men den tar bedre bilder når lyskildene er få og/eller svake. Den tar også bilder mye kjappere, og panorama-funksjonen fungerer som forventet. Den sier faktisk ifra når om man er for kjapp i bevegelsene.

Apropos fine ekstra-funksjoner: starter man punkt til punkt-navigasjon i Apples kart-app viser den vei også når skjermen er låst. En irritasjon mindre.

Vi skrev torsdag forrige uke om iPhone 5′ kromatisk aberrasjonsproblemer, et optisk-fenomen som er vanlig på mobil-kameraer. iPhone 5 er dessverre intet unntak, og noe vi selv kan bekrefte når man tar bilder med lyskilden rett utenfor skjermen. Ifølge Apple er dette noe vi bare må leve med.

P1000487
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Den beste iPhonen til nå

Det er ingen tvil om at dette er den beste mobilen Apple har laget, dette vil ikke overraske noen. Det er også noe vi uten problemer kan konkludere med uten å skrive en full test.

Det er også den kjappeste smartmobilen på markedet i skrivende stund, selv om den har 1GB mindre minne en konkurrent Samsung Galaxy S III i noen deler av verden.

Vi er skuffet over at bransjen ikke har fått til et gjennombrudd i batteri-teknologi, og således er ikke iPhone 5 noen revolusjon. Den leverer bedre batterilevetid enn sine forgjengere, men bruker man den hyppig hele dagen må man som vanlig lade den på kvelden.

Men kan den måle seg mot Android og Windows Phone? På mange måter en smakssak, men det er ikke til å feie under teppet at iOS 6 er ganske kjedelig. Vi skjønner at Apple ikke vil tukle med kjernefunksjonene, bør de i det minste legge til rette for litt mer personifisering av opplevelsen.

Hva med mulighet til å skvise inn flere ikoner i docken, eller et hjem for widgets der det nå er søk?

Det er egentlig det samme vi har klagd på en stund nå: maskinvaren er rålekker, men operativsystemet gir aldri wow-opplevelsen, selv om det gjør jobben kjapt og smidig.

ITavisen.no kommer med en full anmeldelse av iPhone 5 i løpet av uken, så følg med.

P1000490
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse